Skocz do zawartości

[który wybrać] Giant Contend Ar 2 vs Vitus Zenium

p1234

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam 185 cm i 85 kg w sezonie jeżdżę ok 200 km tygodniowo. Giant ma większy prześwit 38c, a Vitus 32c. Giant ma aluminiową ramę a Vitus karbon. Waga Gianta to ok 10,2 kg a Vitusa ok 9,3. Giant ma z tego co przeczytałem w testach bardziej komfortową pozycję. Vitus posiada certyfikację UCI. Obydwa mają porównywalny osprzęt. Cena nie gra roli.

Czyli podsumowując co wybrać większy prześwit 38c vs 32c czy karbonową ramę.

Z góry dziękuję. 

Napisano
Cytat

Vitus posiada certyfikację UCI.

A wybierasz się tym na tour de france?

Cytat

Czyli podsumowując co wybrać większy prześwit 38c vs 32c czy karbonową ramę.

Wszystko według potrzeb. O jakiego konkretnie vitusa chodzi?

BTW contend ar2 to taki trochę rower bez większych zalet. Tarcze niby są ale mechaniczne więc hamują byle jak a sporo ważą

Napisano
Cytat

zastanawiam sie co da wieksza frajde

Im rower bardziej dynamiczny i responsywny tym jazda przyjemniejsza. 

Cytat

wiekszy komfort

Temat rzeka, każdemu wygodnie na czym innym a ty nie mają doświadczenia z rowerami tego typu tak naprawdę nie wiesz czeg szukać.

Cytat

rozumiem ze kategorycznie zalecasz hamulce hydrauliczne tarczowe :)

Na pewno nie kupiłbym nowego, aluminiowego roweru na mechanicznych hamulcach, to ekonomiczny bezsens. Albo używka na hydraulice albo jakaś nowa tanioszka pokroju tej sensy co podlinkowałem - nic z lepszym stosunkiem jakość/cena nie istnieje. 

Cytat

nawet kosztem karbonu?

Ale żaden normalny producent nie robi karbonowych rowerów na mechanicznych tarczach. Zresztą sam sobie odpowiedz jaką jakością charakteryzuje się taki tani karbon i czy na pewno ma wszystkie właściwości jakie teoretycznie karbonowa rama posiada 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...