Skocz do zawartości

[koło] Koło a informacja o szerokości opony

alexsob

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeglądając oferty kół  która mnie zainteresowało znalazłem informacje (chodzi o koło  do rowerów MTB) ze koło jest dostosowane do opony 1.35 do 2.1,  brak informacji ETROTO. Nie wiem czy taka informacja ma sens, akurat mam oponę 2.2 i raczej nie chce z tej szerokości raczej rezygnować. na miasto moze 2.1 było by nawet lepsze ale już w teren chyba nie. Generalnie nie wiem czy kupić takie koło i założyć szerszą oponę?

Szerokość wewn. obręczy 19.2

Napisano

standardowa szerokość obręczy jakia parę lat temu były standardem. Bez problemu na taką szerokość ludzie zakładali opony 2.3 i problemu nie było. Jedna z polskich firm dalej stosuje takie obręcze w swoich MTB z oponami 2,25. Ja osobiście takich bym już nie kupował chyba że dobra cena albo chcemy bardzo lekkie obręcze.

Napisano

Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Może w oponach o średnicy parówki wymiary się w miarę zgadzają, ale generalnie tolerancja +/- 5 mm w stosunku do tego co jest raczej synonimem obecnych "standardów". Załóż, jak nie spadnie i Tobie będzie odpowiadała taka szerokość to nie ma co się doktoryzować.

Napisano
3 godziny temu, Rafał87 napisał:

standardowa szerokość obręczy jakia parę lat temu były standardem. Bez problemu na taką szerokość ludzie zakładali opony 2.3 i problemu nie było. Jedna z polskich firm dalej stosuje takie obręcze w swoich MTB z oponami 2,25. Ja osobiście takich bym już nie kupował chyba że dobra cena albo chcemy bardzo lekkie obręcze.

https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-29-rodi-fw-disc-novatec-d472-db-8-11s-13156953982

To jest link do tego ogłoszenia. Generalnie jestem zainteresowany kupnem, ma dobra piastę a poniżej 280 zł ciężko cokolwiek znaleźć.

Napisano

Kiedyś to był standard, teraz jest to mało. Chodzi o to że przy szerszej obręczy można nieco zejść z ciśnieniem opony, nie będzie w zakrętach się tak łatwo kładła na boki ale raczej nie są to jakieś wielkie różnice.

zdjęcie poglądowe

szerokosc-obreczy.webp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...