Pawelekgit Napisano 18 Listopada 2023 Napisano 18 Listopada 2023 Witam. Posiadam rower Merida Big Nine 500 Lite i będę sobie zmieniał koła. Aktualnie mam obręcze Alex Rims o szerokości 20mm wewnątrz. Do tego mam opony Maxxisa o szerokości 2.25 cala co daje szerokość rzeczywistą coś około 5.8-6cm szerokości. Szerszych opon czy teraz czy to w przyszłości zakładał nie będę. Natomiast mam pytanie jak może mniej więcej poszerzyć się szerokość opony nałożonej na obręcz szerszą o 1 cm niż aktualnie? Fr ma szerokość wewnętrzna 30mm. Dlaczego chcę akurat tą obręcz to nie ma znaczenia. Widełki w tylnym trójkącie na wysokości opony w moim rowerze mają szerokość 7.8 cm. Czyli aktualnie jest około 2 cm luzu. szersza obręcz o cm o ile może wpłynąć na szerokość opony? Wiadomo, że nikt nie poda mi wymiaru, ale nie mam możliwości sprawdzenia tego przed zakupem a chciałbym się upewnić, że wszystko się pomieści i będzie wystarczająco miejsca na chociażby opony na zimę Schwalbe Ice Spiker pro 2.25 cala i że kolce nie będą gdzieś ocierać o widełki. Wiem że moje pytanie może być śmieszne dla niektórych, ale nie mam w ogóle pojęcia jak bardzo szerokość danej obręczy może wpłynąć na szerokość tej samej opony. Dziękuję za ewentualne odpowiedzi Pozdrawiam Paweł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.