Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry.

Na razie waham się miedzy którymś z tych dwóch rowerów.

https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/endurance-bikes/endurace/al/endurace-7/2733.html?dwvar_2733_pv_rahmenfarbe=R074_P05

https://www.canyon.com/pl-pl/gravel-bikes/performance/grail/al/grail-7/3093.html?dwvar_3093_pv_rahmenfarbe=R062_P15

Trochę już poczytałem na forum naszym i zagranicznych. Zdarza mi się, lecz bardzo rzadko, zjechać z asfaltu na inną utwardzoną nawierzchnię stąd pomysł na Graila. Większość czasu spędzam jednak na asfalcie więc wybór padnie raczej na endurace. Powinien przecież sobie poradzić na mniej wymagającym terenie. Mam problem z rozmiarami i z chęcią posłucham podpowiedzi bardziej doświadczonych koleżanek/kolegów. 

wzrost: 184 cm

dł. wew. nogi: 87 cm

Wg kalkulatora na ich stronie jestem pomiędzy M i L. suport na mojego maila odpowiedział żebym wybrał L bo będzie wygodniejsza pozycja. Na forach są różne opinie. Jedni piszą, ze M leży jak ulał, drudzy odwrotnie. 

Jestem laikiem, większość cyferek i wymiarów w rowerach niewiele mi mówi. Obecnie jeżdżę na Unibike Crossfire rozmiar 19’ (rozmiar dobrany w sklepie, pokrywa się z zaleceniami producenta). Chciałbym coś lżejszego i szybszego, na długie trasy 100km+. Mam problemy z lędźwiami stąd zależy mi na możliwie bardziej prostej pozycji.

Może Wasze mądre głowy coś mi podpowiedzą? 

Pozdrawiam i życzę miłego, długiego weekendu. 

Napisano

Ogólnie w przypadku ramy szosowej/gravelowej zrobić "z mniejszego większy" to zwykle żaden problem a w drugą stronę już to tak nie zadziała, nie bez wpływu na właściwości jedne. 

Przy endurance dopasujesz się do obydwu rozmiarów. Bierz po prostu pod uwagę, że różnica pomiędzy rozmiarami jeśli chodzi o stack (z grubsza minimalną wysokość na jakiej będziesz miał kierownicę) to aż 21mm, więcej niż różnica w długości rury poziomej, która w teorii określa rozmiar roweru. Biorąc M będziesz miał realną regulację czy chcesz mieć dziadkowóz czy trochę go usportowić natomiast przy L i stack 611 rower może być mniejszym lub większym ale ciągle dziadkowozem. Do tego L ma mostek 110, który na 99% będzie dla ciebie za długi więc bierz pod uwagę wymianę 

Przy grailu wyłącznie M z uwagi na to co napisałem na samym początku. Dodatkowo rower jest zbudowany w oparciu o "progresywną" geometrię i nawet nie za bardzo byłoby jak skracać L bo mostek już fabrycznie jest krótki