Skocz do zawartości

[2000-2500] Single-speed - projekt do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem roweru typu single-speed. Ze względu na to, że niedawno udało mi się zakupić ramę oraz widelec Elops 500 w dość dobrej cenie, postanowiłem złożyć rower od zera. Przewidziane trasy to raczej asfalt z niewielkimi wzniesieniami plus krótkie odcinki na drogach szutrowych lub polnych. Mój wzrost to 175cm - waga około 74 kg.

Do tej pory udało mi się stworzyć poniższą listę:

Frameset:                      Rama + widelec Elops 500 rozmiar L                                  600 zł
Stery:                              Accent HST-AIR ahead 1/8″ EC34/EC34                               70 zł
Mostek:                          Ahead 25,4mm 60mm                                                             45 zł
Kierownica:                    Bullhorn 400mm                                                                    110 zł
Hamulce:                        Tektro 510A Dual Pivot (przód / tył)                                   120 zł
Klamki:                            Alhonga HJ-R265A                                                                120 zł
Suport:                            Sunrace BBS15 68x103                                                          50 zł
Korba:                             Sturmey Archer FCT28 48T                                                  200 zł
Pedały:                            Mzyrh MZ926                                                                           90 zł
Łańcuch:                        Izumi Standard Black 1/8″                                                      60 zł
Wolnobieg:                    Sturmey Archer SFS30 1/8″ 17T                                            70 zł
Koła:                               28″/622mm (wys. obręczy 30mm, szer. zew. 25mm)      400 zł
Opony:                            Kenda Piedmont 700x35C                                                      80 zł
Sztyca:                            Sztyca 25,4 350mm                                                                 50 zł
Siodełko:                        Btwin 500                                                                                   50 zł

Razem około 2115 zł. Chciałbym zapytać o opinie.

Napisano

Mając bycze rogi chciałbyś jeździć po drogach szutrowych i polnych i to singlem? 

IMO ta rama to nic ciekawego, wolałbym ogarnąć retro szosę i wyrzucić co niepotrzebne. Miałbyś coś fajniejszego i lżejszego 

Napisano

Jeśli chodzi o jazdę poza asfaltem to będą to raczej sporadyczne przypadki - 99% terenu to będzie asfalt. Chodziło mi tylko o to, że w razie potrzeby przejechania powiedzmy kilometra jakimś skrótem koła i opony dałyby radę. Co do ramy to wiem, że to nic specjalnego - kupiłem ją tylko dlatego, że była w idealnym stanie (nieużywana) a cena wydawała mi się atrakcyjna (obecnie na decathlonie rama + widelec = 880 zł).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...