Skocz do zawartości

[przerzutka] Regulacja przerzutki, problem, 9 rz.Alivio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z regulacją tylnej przerzutki 9 rzędowej Alivio, problem pojawił się  po wymianie łańcucha, linki były  wymieniane więc ich nie biorę pod uwagę. Przy regulacji 9,8,7 wchodzi idealnie, problem zaczyna się przy biegu 6 i pod obciążeniem, żadna regulacja nie pomaga i teraz :

1. Czy problemem może być kaseta , ma ona przebieg 4900 km,  raczej na asfalcie i drogach ubitych.

2. Tylna przerzutka może mieć już słaby naciąg, ma ona 7 lat ?

3. Możliwe że pomyliłem się o jedno ogniwo za dużo, łańcuch 114 ogniw, odjąłem 3 i do tego poszła spinka, napęd 3*9

Ktoś ma pomysł co to może być, na co stawiacie ?

ManetkiSHIMANO ALTUS M370/ACERA M445
Przerzutka przedniaSHIMANO ACERA M390
Przerzutka tylnaSHIMANO ALIVIO M4000
HamulceSHIMANO ACERA M447 (HYDRAULICZNE)
Kaseta / WolnobiegSHIMANO ACERA HG200-9 / 11-34T
ŁańcuchSHIMANO HG53
Mechanizm korbowySHIMANO ACERA M391 / 42X32X22T / OSŁONA
Oś suportuTH / 7420ST-S / ŁOŻYSKA MASZYNOWE / PODWÓJNE USZCZELNIENIE
Koła  Shimano Deore WH-MT500-CL-R-275
Opony Schwalbe Hurricane 

Napisano

Ja bym wykluczył punkt 3, jedno ogniwo w tą czy w tą w przerzutce, która musi obsłużyć 3 zębatki z przodu nie robi różnicy .

Dopiero co wymieniałem łańcuch w moim trekingi 3x10 z nie wiem jakim przebiegiem ale przymiar na 0,75 wpadał bez zająknięcia.  Początkowo też się dziwnie zachowywał już myślałem, że kaseta do wymiany ale po parunastu kilometrach się ułożył. 

Napisano

U mnie przymiar już wpadał na 1, zapomniałem sprawdzić i przejeździłem nim cały 2022 i część tego roku, to  razem będzie  3300km a wymieniałem pod sam koniec 2021/10. 

Napisano

Nie znam się na żywotności kaset, ale skoro niecałe 5tyś km. to już dla niej dużo, to kaseta do wymiany. Dzięki za pomoc ;)

A tak na marginesie, to teraz mam kasetę SHIMANO ACERA 11-34T CS-HG-200-9 RZĘDÓW.

Napisano
W dniu 16.06.2023 o 21:23, Kettler napisał:

Myślę, że masz zjechane mniejsze zębatki bo na nich się najczęściej jeździ, kaseta Alivio 9s to nie majątek …

Miałeś rację, zęby mocno spiłowane i nowy łańcuch przeskakiwał na zębatkach, po wymianie kasety zero problemów ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...