Skocz do zawartości

[pedały] woom 3 - problem z pedałami

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem z rowerem syna woom 3. Chciałem odkręcić pedały w całości z tym metalowym elementem, żeby zaoszczędzić miejsce w samochodzie i podczas wykręcenia śruby wyskoczył mi ten element z jednej strony ok 0,5  cm i za nic w świecie nie mogę go z powrotem wcisnąć. Chciałem dodać zdjęcia, ale nie do końca wiem jak dodać grafikę z URL.. mam nadzieję, że bez zdjęć to co napisałem jest choć trochę klarowne. Dajcie proszę porady jak wcisnąć element do pierwotnego położenia. Śrubę wkręciłem z powrotem do oporu, gwint złapał, ale nie zmieniło to położenia w/w elementu

Z góry dziękuję. Maciek 

Cytat

IMG_20230513_202431.jpg

IMG_20230513_202551.jpg

Dodałem dwa zdjęcia w odpowiedziach. 

Napisano

Nic tam nie jest wyrwane!

Tak ma być.

Ten metalowy element, do którego przykręcony jest pedał to korba.

Samo odkrecenie tej sruby na imbus nie sprawi, ze korba zejdzie - potrzebny jest ściągacz, ale nie rób tego.

Dokręć z powrotem tę śrubę z dość dużym momentem ok. 40 - 50 Nm i zostaw to w spokoju.

Ten czarny plastikowy element to miska suportu wkręcana w ramę - nie możliwe jest, aby w jakikolwiek sposób się przemiesciła podczas wykręcania śruby z korby - tak po prostu było tylko nie zwróciłeś na to uwagi. Tak też ma być - to nie musi się chować w obrysie ramy.

Żeby położyć rower na płasko w bagażniku lepiej wykręcić same pedały z korby.

Uwaga...

Prawy pedał = prawy gwint

Lewy pedał = lewy gwint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...