Silverpin Napisano 7 Kwietnia 2023 Napisano 7 Kwietnia 2023 Dzień dobry, od jakiegoś czasu przeglądam i poszukuje roweru do dojazdów do pracy i ewentualnych wypady poza miasto. Mam 180 cm i 76 kg. W oko wpadły mi dwa modele: https://miastorowerow.pl/rowery-crossowe/41368-rower-28-vellberg-explorer-52-m-cross-czarny-niebieski-19-5907437563762.html https://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-elitary-v3-męski_pid=420 Moje oko nowicjusza podpowiada mi że Vellberg jest lepszy jednak nie mogę znaleźć informacji na temat ewentualnego montażu bagażnika i błotników. No i pozostaje też pytanie czy rama 19 cali będzie dla mnie odpowiednia (nie mogę znaleźć żadnej tabeli z zalecanym wzrostem do danego rozmiaru ramy). Który z tych dwóch rowerów byście polecili? Dzięki za pomoc Cytuj
Silverpin Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Napisano 8 Kwietnia 2023 Wygląda na to że mam ostatnia sztukę tego Vellberga w koszyku... Cytuj
MikeSkywalker Napisano 8 Kwietnia 2023 Napisano 8 Kwietnia 2023 Faktycznie, wygląda na to że z tych dwóch tylko Lazaro ma na dole mocowanie bagażnika. Aż dziwne. Osprzętowo: Vellberg ma blokadę amortyzatora na kierownicy, Lazaro na goleni. Hamulce w Lazaro lepsze, średnia półka Shimano, w Vellberg jakieś no-name. Przerzutki na podobnym poziomie. Lepsza korba w Vellberg - ze sztywną osią. Więc trudno jednoznacznie powiedzieć, który jest lepszy. Ja bym postawił raczej na Lazaro, różnicę z lepszych hamulców odczujesz bardziej niż np. korbę, do tego możesz do roweru zamontować bagażnik - jeśli potrzebujesz. Przy 180cm wzrostu 19" jest idealne. Cytuj
Silverpin Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Napisano 8 Kwietnia 2023 Dzięki wielkie za pomoc. Sam bym nie dopatrzył braku mocowania na bagażnik co jest istotną kwestią dla mnie. Cytuj
MikeSkywalker Napisano 8 Kwietnia 2023 Napisano 8 Kwietnia 2023 Dobra, teraz widzę na spokojnie że i Lazaro ma chyba jakieś dekoracyjne otwory po zdjęciach sądząc. Najlepiej dopytać w sklepie, czy dolne otwory mocujące błotnik/bagażnik są dostępne. Jak planujesz jeździć do pracy do błotnik jest dobrym dodatkiem. Choć owszem, idzie zakombinować z jego mocowaniem przy tylnej osi. Ale z bagażnikiem jest już więcej zabawy. Cytuj
Silverpin Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Napisano 8 Kwietnia 2023 Lazaro ma w opisie napisane, że są wyprowadzone gwinty pod montaż bagażnika i błotników Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi