Skocz do zawartości

[Zębatki] Dobór zębatek

Thomass13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do znających temat pytanie. Posiadam korbę w szosie triban 540 FC-RS500. Wpadłem na pomysł żeby wymienić blaty na coś lżejszego na podjazdy czyli 50/34 bo obecnie mam tutaj 52/36 przy kasecie 11-32. Znalazłem z katalogu shimano że tutaj mój rozstaw śrub to BCD110. Ale tak szukając po internecie co do tego jakie to blaty dokładnie kupić nie wiem. Są pod 9-rzędowy lub 10-rzędowy napęd ale nie widzę żadnego pod 11-rzędowy. Czy taki blat zgra sie z ramienim korby to tez jest wazna kwestia.

Kod produktów jaki znalazłem kompatybilny z tą korbą:

zębatka 34t

czarna- (Y-1PR34000)/ srebrna- (Y-1PR34010)

zębatka 50t

czarna- (Y-1PR98040)/srebrna-(Y-1PR98030)

w google pokazuje mi tylko jakieś zagraniczne strony nic u nas. Najbardziej by mi zależało na zebatkach koloru czarnego ale jak nie ma to przeżyje. To już rozchodzi się jedynie o kwestie estetyczna. Jeśli jest z tym faktycznie problem z zębatkami do tej korby to trzeba będzie pomyślec o zakupie czegoś nowszego jak fc-m7000 od 105.

Cos ktoś doradzi lub pomoże?

Napisano

Ale jak na podjazdy to po co dużą ruszać? Pod górę kręcisz tylko na małej przecież?

6 godzin temu, Thomass13 napisał:

Są pod 9-rzędowy lub 10-rzędowy napęd ale nie widzę żadnego pod 11-rzędowy. Czy taki blat zgra sie z ramienim korby to tez jest wazna kwestia.

Normalnie podejdzie dziesiątka. Dziewiątka też powinna.

Napisano

Korba rs500 wychodziła w różnych konfiguracjach. Była też z zębatkami 46 i 50 oraz 34,. Do tej korby podejdą zębatki choćby z FC cx50 czy sory FC 3550. I z sory i z cx będą tańsze raczej. Jest jeszcze FC 5750. Ja miałem w rs500 50-34 i wrzuciłem za większą 46, z tym że mam fitnesa którego często targam po polnych drogach. Z tyłu mam 11-46.

Napisano

Mogę tylko napisać że 10 Rz będzie bez problemu chodzić na 11. Więc najlepiej szukać tarcz z FC cx50, FC cx70, FC 5750 no i z rs500. Ja mam 2x10, więc ta sora daje radę ale na 11 może być problem. 

• 4 tygodnie później...
Napisano

@Thomass13

Mam dokładnie ten sam problem, z dokładnie tym samym rowerem. Niestety, ciężko znaleźć jakieś konkretne odpowiedzi, co będzie kompatybilne, a co nie.

Dla testu zamówiłem https://bike.shimano.com/en-EU/product/service-upgradeparts/ultegra-6770/WP-Y1LL34000.html (dostępne za ok 70 złotych), oraz kasetę 105 CS7000 11-32.

Zobaczymy, czy ta zębatka będzie w ogóle pasować do korby i czy np. przerzutka to obsłuży (taki duży skok z 34 na 52). Jeśli nie, to będę kombinował dalej, może uda się gdzieś wyrwać np. korbę tiagry albo coś podobnego.

Daj znać, co Ty wymyśliłeś.

Napisano

Będzie pasować wszystko z korb shimano o bcd 110. A czy przerzutka obsłuży to starczy zerknąć na dane techniczne. Masz zazwyczaj Podane max różnice między zębatkami. 

Ja mam tą 

• Model: FD 5800
  • Przerzutka 2 rzędowa
  • Przeznaczona dla napędów: 2x11
  • Ilość zębów dużej tarczy: 46-53T
  • Całkowita pojemność: 16T

Czyli 50/34 łyka. A moje 46/34 z palcem. 

Napisano

Tu bardziej pytanie, czy zębatki o tym samym bcd 110 nie mają jakichś milimetrowych różnic pomiędzy sobą (np. ultegra vs rs500), które sprawią, że nie da rady tego wyregulować.

No i tak, wg specyfikacji jest to za duży skok dla tej przedniej przerzutki, więc ciekaw jestem, czy jednak to obsłuży, czy trzeba będzie dalej kombinować.

Napisano

Nie dam się zabić o to że nie ma tych różnic, ale nie powinno być. Ja mam założoną na rs500 stalową zębatkę 46t od clarisa 2450 i jest ok. A co ty dokładnie chcesz uzyskać przez tą wyminę i w jakim rowerze to masz? 

Napisano
W dniu 21.03.2023 o 10:08, ludi_anderson napisał:

@Thomass13

Mam dokładnie ten sam problem, z dokładnie tym samym rowerem. Niestety, ciężko znaleźć jakieś konkretne odpowiedzi, co będzie kompatybilne, a co nie.

Dla testu zamówiłem https://bike.shimano.com/en-EU/product/service-upgradeparts/ultegra-6770/WP-Y1LL34000.html (dostępne za ok 70 złotych), oraz kasetę 105 CS7000 11-32.

Zobaczymy, czy ta zębatka będzie w ogóle pasować do korby i czy np. przerzutka to obsłuży (taki duży skok z 34 na 52). Jeśli nie, to będę kombinował dalej, może uda się gdzieś wyrwać np. korbę tiagry albo coś podobnego.

Daj znać, co Ty wymyśliłeś.

Znalazłem blaty 50/34 do napedu 9-rzędowego ale nie wiem jak to będzie działało z łańcuchem i napędem 11-rzędowym. Dokładnie o te blaty chodzi:

https://allegro.pl/oferta/zebatka-shimano-sora-fc-3550-50t-czarna-12776988302

Najłatwiejszym sposobem to jest po prostu wymiana korby na r7000 z blatami 50/34 

Napisano

Z tego co wiem to łańcuch dopiero od 12 Rz jest węższy w środku. Raczej różnic w zębach nie powinno być żadnych pomiędzy 9 a 11rz. Z powyżej już pisałem że od sory 3550 będzie pasować. Dwa blaty z tej sory to koszt ok 150 zł. Oba aluminium z tego co pamiętam, a na pewno blat. A korba r7000 to 500 zł, choć odzyskasz kasę z tego co opylisz ze starej. Mnie się te nowe korby szosowe na 4 śruby nie podobają. Są takie masywne z wyglądu. Jakoś mi do szosy czy gravela to nie pasuje. 

Jeśli chcesz to mogę zmierzyć grubość zębów na tej mojej 46 clarisa i 50 która sviaglem oryginalna z rs500. Ale to jutro. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...