Skocz do zawartości

[1000] stacjonarny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Nosze się z zamiarem kupna roweru stacjonarnego celem zrzucenia zbędnego obciążenia;)

Planuje wydać około 1k, ale jestem skłonny zwiększyć budżet jeśli tak poradzicie. Jeśli to ma znaczenie to mam 176cm i 95kg…
Myślałem o rowerze magnetycznym, ale nie mam pojęcia jakiej marki 😕 i tu prosił bym o pomoc. Nie jestem znawca dziedziny i udawać nie będę. Czytając recenzje różowych rowerów zazwyczaj są pozytywne komentarze wiec tym ciężej coś wybrać…

z góry dziękuje za pomoc i propozycje. Pozdrawiam,

Filip

Napisano

Hej dzięki za odpowiedzi, poczytam zatem trochę jeszcze. Temat jest dla mnie nieco świeży i trochę chodzę (albo jeżdżę ;)) jak we mgle. 

z bilansem to mam świadomość i już nad tym pracuje ;)

pozdrawiam,

Filip 

Napisano

Myślę, że podstawowy problem to kwota pieniędzy którą chcesz wydać. Moim zdaniem w dzisiejszych warunkach  1,5 tyś zł to absolutne minimum. Nie chodzi tu o jakieś bajery ale o podstawie kwestie, stabilności, trwałości, ergonomii pozycji itd. 
Długo używałem u siebie rowery Kettler i jestem bardzo zadowolony z tej marki. Niestety zaliczyła upadłość przez problemy z sukcesją właścicielską. Na rynku wtórnym  jest sporo  ich rowerów( polecam te najprostsze z hamulcem magnetycznym sterownym ręcznie)

Ponieważ szukałem roweru interaktywnego  a Kettler padł wybrałem markę Finnlo. Niestety ceny u nich zaczynają się od 3 tyś zł. 

Mają oni jednak dystrybucje rowerów Hammer.  Co ważne gwarancja zapewnia serwis w domu jest to istotne bo rower waży 24 kg i jak go raz złożysz i wywalisz karton ….

https://finnlo.com.pl/rowery-c-2_19.html

Napisano

Nie no spoko jasne rozumiem, dlatego tez się Was pytam o porady :)

A słuchajcie, kiedyś dawno temu miałem stacjonarny rower mechaniczny i niestety  z czasem stracił obciążenie nic nie dawało skręcanie…podobno w magnetycznych rowerach ten problem już nie występuje albo jest mniejszy. Czy to prawda? Magnetyczny rower „starczy na dłużej”?

pozdrawiam,

Filip

Napisano

W mechanicznym sterowaniu obciążenia stosowany był element cierny, którym regulowało się obciążenie poprzez dociskanie do koła zamachowego. Element cierny ulegał z czasem zużyciu i wymagał wymiany. Do dzisiaj jest jednak z powodzeniem stosowany w rowerach spinningowych. 

W magnetycznym sterownym ręcznie jest to stały magnes, który poprzez ręczne przybliżanie i oddalanie zmienia indukowane pole magnetyczne w kole zamachowym i tym samym obciążenie.

W rowerach sterowanych elektronicznie za natężenie pola odpowiada elektromagnes zasilany z zewnątrz lub z dynama w rowerze. 

Rowery magnetyczne ze sterowaniem ręcznym są faktycznie bardzo trwałe, jak coś się psuje to raczej łożyska lub pasek klinowy (do wymiany za kilkadziesiąt złoty) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...