Skocz do zawartości

[suport] Czy rozbierać H2 BSA od shimano?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po przebadaniu całego napędu, okazało się że "chrobocze" suport. Łożysko w prawej misce to gróz (ciężko się kręci i "czuć na palcu" przeskoki).
Zdjąłem tulejkę z miseczki i zaślepkę przeciw-kurzową z łożyska, niestety na tulejce zrobiło mi się kilkumilimetrowe pękniecie - ale bez odkształcenia konstrukcji (swoją drogą to skandal z jakiej cienkiej folijki jest zrobiona ta tulejka...). Wyczyściłem z resztek starego smaru i naładowałem nowego z jednej strony łożyska. Bezproblemowo (tym razem delikatnie) złożyłem całość.
Gruz po złożeniu był wyczuwalny zdecydowanie mniej (ale jednak jest różnica między prawą a lewą miską). Po dwustu km napęd chodzi cicho.

Zastanawiam się czy jest sens WYBICIA łożyska i pełnej konserwacji gdy nie mam praski do łożysk. Czy ktoś bawił się z demontażem, jak mocno siedzą w miseczce i czy da się je SYMETRYCZNIE wbić?
Na koniec przestroga: dzieci uważajcie z odtłuszczaczem i myjką ciśnieniową...

Napisano

Jak chodzi głośno to jest sens, odratowałem tak kilka suportów. Jak nie masz praski to możesz nabić łożysko nasadką i młotkiem ale trzeba to zrobić umiejętnie żeby było symetrycznie bo spasowanie jest dosyć ciasne. Z wybiciem nie będziesz miał problemu. No i dość denerwujące jest układanie kulek w bieżniach ale poradzisz sobie.

Przy okazji warto sobie przerobić na standardowe łożyska https://szosa.org/topic/2040-przeróbka-suportu-shimano-hollowtech-ii-na-typowe-łożyska/

Napisano

Nie no z łożyskami miałem już do czynienia. Właśnie chodzi mi o to spasowanie - bo wiem, że wystarczy wbić łożysko lekko pod niewielkim kontem i już całość będzie chodziła tragicznie. Korci mnie, żeby kupić taką małą praskę - ale z drugiej strony tak rzadko mam na "stanie" rowery z h2, że to średni biznes..

Napisano

Jest na tyle ciasno spasowane że jak krzywo zaczniesz wbijać to dalej nie wbijesz więc raczej wprasujesz raz a dobrze. Jak ci szkoda kasy na praskę to zrób sobie prasę DIY za kilka zł.  Kawałek gwintowanego pręta, szersze podkładki i nakrętki, voilà.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...