Skocz do zawartości

[do 3200] MTB

grabi75

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam obecnie rower crossowy (stary lazaro V1) i trochę ogranicza mnie więc chciałbym nabyć drugi rower MTB jako bardziej uniwersalny, tak żebym na jesieni mógł wjechać do lasu i w błoto, ale też do tego lasu jakoś sensownie dojechać.

Plan był taki żeby do 2500 się zmieścić, ale jeśli warto to dołożyć mogę do 3200. Mam 175 i prawie 100kg więc coś solidnego potrzebuję. 

Trochę gubię się napędach rowerowych w MTB. Teraz mam korbę 48/38/28 i najczęściej korzystam z największej zębatki a z tyłu mam 7 rzędowe tz500 14-28 ząbków i prawie najcięższy bieg w użyciu na prostych. Stąd moje pytanie jak czytać tę napędy względem prędkości na powiedzmy asfaltowej prostej? 

Myślałem o:

- trek marlin 5

- unibike shadow/fusion

- Kross level 2 lub 4

Który z nich ma najcięższy bieg? Który warto? Może coś za przeciw konkretnym modelom?

Napisano
23 minuty temu, grabi75 napisał:

Tak na chłopski rozum to wydaję mi się że unibike najcięższy bieg ma, ale nie jeździłem i nikt nie da się przejechać z salonu nowym.

Zdecydowanie Unibike i nie patrz na pozostałe, bo z pewnością należysz do grona (bardzo) niskokadencyjnych.

Napisano

Co do kadencji to raczej zgoda i stąd potrzeba "ciężkiego" biegu, a że z MTB tylko pożyczonym miałem do czynienia to nie mam porównania i dziwią mnie te korby. Np 1x z przodu albo ogólnie małe zębatki. Wiem że w terenie inaczej się na to patrzy, ale dla mnie musi być uniwersalny, bo trafi się np jazda po asfalcie 100km żeby na działkę w las jechać na weekend i się zamecze 🙂

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...