Skocz do zawartości

[do 6500] Nowa szosa do około 6500zł. Również do jazdy w triathlonie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam szosy, używanej/nowej, do około 6500zł. Wzrost 179. Biegam, pływam, chciałbym jeździć na rowerze jeszcze. Nie musi to być strikte szosa, co myślicie o rowerach typu Merida reacto 300 ?

Napisano

Szukaj nowego aluminiaka na Shimano 105 i hamulcach obręczowych. Van rysel, Romet, Sensa, bh. Z nowych zobacz karbonowego Rometa,. Z używek poszukaj lekkiego karbonowego gianta tcra, gianta propela, meridy reacto karbonowej. Reacto na karbonowej ramie bardzo różni się od wersji alu. Reacto w wersji alu jest ciężkie i to bym odpuścił.Reacto w wersji karbonowej jest bardzo fajnym sprzętem. Skoro rower pod tri to nie potrzebujesz tarczówek, z czasem zainwestujesz w karbonowe stożki i będzie fajny przecinak.

Napisano

Sensowna w tym sensie, że dobra relacja cena/osprzęt. Jest lekki. Geometria jest nieco stonowana-ni to agresywna, ni to wycieczkowa. Ktoś na forum wrzucał pęknięcie niby lakieru w tym modelu pod sztycą i że ponoć to w nich normalne. Z całą pewnością reacto, propel, tcr będą miały bardziej agresywną geometrię i lepiej się na nich złożysz podczas tri. Z drugiej strony w tego typu rowerach jak rose sporo idzie zapewne zrobić podkładkami więc pewnie tutaj też pogodzisz się z lemondką. Co do rozmiaru to ważna jest jeszcze długość wew.nogi.

Napisano

no wlasnie według długosci wewnetrznej nogi, no to mam 83 gdzies i powinenem rose wziac 55 gdzie efektywna dlugosc ramy wynosi 545, natomiast np merida reacto (nowa) dla porownania to po wpisaniu danych na ich tronie powninem wziac M, gdzie tam dlugosc efektywan ramy ma 560 a S ma 545, nie wiem duzo ludzi ma ROSE PRO SL w rozmiarze 55 ale maja mniej niz 179 jakos 175 np

image.thumb.png.73fdc3d9a1908cbc04e8de9b1046bb51.pngnp 55 rose jest 1.5cm krotszy niz 54 meridy, dziwne to wszystko nie mam pojecia jaki rozmiar ROSE wziac

+ Dlaczego rose w tej samej cenie ma rower 1kg lżejszy niz reszta konkurencji, jest to zadstanawiające

(z tym samym osprzętem)

Napisano

Jeszcze jedno pytanie:
"Od pocinania 32 km/h, należy wybrać inny rower z inną geometrii ramy."

Czy na tym rose, sie złoże i będe mogł pedałować z duża intensywnością? Bo napisał chłop ze od 32km/h to inna geometrie 

(ja na swoim goralu wazacym 14 kg, ostatnio przez 1h naginałęm z całych sił ze srednia 28km/h) (probujac na lemondce, co jakis czas, ale ogolnie ze zgietymi łokciami i pochylony)

image.png

( to zacytowane to review uzytkownika ze strony)

Napisano

A to nie tak że założyłeś drugi raz ten sam temat ? Ostatnio chyba doszliśmy już do wyboru pomiędzy 55 a 57. Jak będziesz tak szybko decydował to zastanie Cie zima 😉

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...