Skocz do zawartości

[buty MTB] Northwave Extreme XCM 3 vs Sidi Eagle 10

schwinn0

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Czy ktoś z Was miał/ma do czynienia z butami Northwave Extreme XCM 3? W ostatnich latach użytkowałem SIDI Eagle lecz z racji ich wieku, jak i niezbyt dużej sztywności podeszwy zostały wyparte przez Bontragery Cambion. Nie ukrywam, że byłem zadowolony ze sztywności tych butów, lecz po kilku wymianach gwarancyjnych jestem zmuszony do poszukiwań nowych butów.

Rozważam 2 modele. Wspomniane Extreme XCM 3 jak i Sidi Eagle 10.

O ile coś o Eagle 10 można się dowiedzieć, o tyle o Extreme XCM 3 cisza...

Z chęcią dowiem się o wrażeniach z użytkowania tych pozytywnych jak i negatywnych.

• 3 miesiące temu...

No to dodam zwoje spostrzeżenia po kilku miesiącach ujeżdzania obu.

Sidi - były dobrze dobrane lecz czułem dyskomfort po 1.5h jazdy. Tak dokładnie 1.5h i zaczynał boleć mnie jeden z palców w lewej stopie. Nie najmniejszy i nie największy 🥴. Rozmiar to 43.5.

Poza tym sztywność podeszwy pozostawiała sporo do życzenia.

Natomiast Northwave Extreme XCM 3 są pozbawione wszelkich wad Sidi. Mają częściowe usztywnienie podeszwy karbonem co powoduje, że ich sztywność jest na zadowalającym poziomie. Nic nie boli i nic nie uciska. Rozmiar to 43. System ala boa sprawuje się wyśmienicie.

Edytowane przez schwinn0