Skocz do zawartości

[około 4000zł] MTB/cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim.

Chciałem się poradzić odnośnie zakupu roweru. Nie mam pewności jaki rodzaj roweru wybrać, skłaniam się ku MTB. Mam 197 cm wzrostu, ważę 104kg, mój przekrok to 88cm. Mieszkam na obrzeżach Warszawy, wokół mam trochę lasu. Dawniej, gdy jeździłem rowerem to największą frajdę sprawiało mi jeżdżenie po lesie, zjeżdżanie z górek i podjeżdżanie pod nie, jazda leśnymi ścieżkami. W mieście wybieram raczej drogi rowerowe. Rower traktowałbym raczej jako formę rozrywki, miłego spędzania czasu niż jako poważną aktywność sportową, gdzie śrubowałbym rekordy w liczbie kilometrów lub max prędkości. Chciałbym z dwa razy w tygodniu pojechać do pracy rowerem (większość trasy to droga rowerowa). W weekendy pojeździć do lasu (Rembertów, Mazowiecki Park Krajobrazowy) lub nad bulwary wiślane i z 2-3 razy do roku pojechać na dłuższe trasy, np. Gdynia-Hel (dobrze, żeby rama roweru umożliwiała montaż bagażnika).

Moje preferencje:
rozrywka > sport, przyroda > miasto, dużo zakrętów, zjazdów > duża prędkość, leśne ścieżki > drogi rowerowe.

W związku z tym, że najbardziej skłaniam się ku MTB to wytypowałem sobie takie modele jak poniżej. Najlepszy wydaję mi się Indiana Storm X8, ale wg strony Media Expert byłby dla mnie za mały. Wg nich rama 21 jest dla osób o wzroście 180-190cm. Znalazłem też inne modele tego producenta w rozmiarze 23 cale (natomiast wygląda na to, że mają gorsze podzespoły). Moje typy:

Bardzo proszę o radę i opinię. A może zamiast MTB powinienem celować w inny rodzaj roweru?

Napisano

Niestety nie widzę możliwości edycji powyższego posta, więc piszę jeden pod drugim. 

Może ktoś kojarzy. Na forum i googlu nic nie znalazłem. Czy jest jakaś wypożyczalnia rowerów MTB, crossowych i gravelowych w Warszawie? Chyba, że któryś z nich nie nadaje się ewidentnie do zjeżdżania z leśnych górek i mogę od razu wykreślić. Chciałbym sobie wypożyczyć na jeden dzień takie rowery i porównać na czym mi się lepiej jeździ. Zrobiłbym trasę do pracy + jakąś leśną po górkach. Co prawda znalazłem jakieś wypożyczalnie w Warszawie, ale mają jedynie rowery "miejskie".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...