Skocz do zawartości

[1500] rower spinningowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym zakupić rower spinningowy do 1500 złotych. Generalnie najważniejsze dla mnie jest to, aby był w miarę cichy i miał możliwe jak największe maksymalne obciążenie. Raz sparzyłem się, kupując rowerek Zipro One S, którego maksymalne obciążenie nie stanowiło dla mnie absolutnie żadnego problemu (mam kilkuletnie z przerwami doświadczenie jeśli chodzi o jazdę na rowerze na długie dystanse). Z góry dziękuje za pomoc. 

Napisano

- jak najcięższe koło zamachowe

- napęd na pasku (będzie cicho i bezobsługowo w odróżnieniu od łańcucha)

- bierz pod uwagę, że jeśli jesteś wysoki to w ogromnej większości modeli zabraknie ci "sztycy"

- w spinningu oporu ci nie zabraknie bo regulujesz go dociskiem (zwykle filcowej podkładki) do koła zamachowego dokręcając śrubę. Teoretycznie możesz dokręcić tak, że nie dasz rady ruszyć korbą

Napisano

Rozumiem, a stopień tego docisku może pokazywać sie na elektornicznym komputerze? Zależałoby mi generalnie tutaj na progresie, planuje trenować kilka razy w tygodniu i po prostu kazdego dnia przez pół godziny starac sie przejezdzac coraz dluzszy dystans.

Napisano

Więc musiałbym zapłacić 9 tysi za coś takiego co tylko pokazuje poziom obciążenia? Cool xD. Ale przynajmniej mam nadzieję że na przykład licznik przejechanych km/spalonych kalorii bierze pod uwagę docisk tej filcowej podkładki? 

Napisano

Oczywiście, że nic konkretnego ci nie pokaże. Zresztą niby skąd ma brać dane i na jakiej podstawie je przeliczać? W tanim spinningu będziesz miał wyłącznie byle jak działający pulsometr i licznik kilometrów spięty z kołem zamachowym. A w ogóle spinning to ostre koło bp chyba nie jesteś tego świadomy

Napisano

Cóż, technologia mocno idzie naprzód, wiec pomyślałem, ze być może na oko byłby w jakiś sposób przeliczany nacisk na koło i przez to jakoś delikatnie mnożyłyby się km. I dlaczego miałbym nie być świadomy ze spinning ma ostre koło?

I BTW, 18 kg koła zamachowego starczy do progresji na dłuższa metę bez używania tego całego zaciskacza dla amatorskiego rowerzysty?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...