sayyara Napisano 13 Lutego 2022 Napisano 13 Lutego 2022 Witam Chciałbym zakupić rower spinningowy do 1500 złotych. Generalnie najważniejsze dla mnie jest to, aby był w miarę cichy i miał możliwe jak największe maksymalne obciążenie. Raz sparzyłem się, kupując rowerek Zipro One S, którego maksymalne obciążenie nie stanowiło dla mnie absolutnie żadnego problemu (mam kilkuletnie z przerwami doświadczenie jeśli chodzi o jazdę na rowerze na długie dystanse). Z góry dziękuje za pomoc.
Mihau_ Napisano 14 Lutego 2022 Napisano 14 Lutego 2022 - jak najcięższe koło zamachowe - napęd na pasku (będzie cicho i bezobsługowo w odróżnieniu od łańcucha) - bierz pod uwagę, że jeśli jesteś wysoki to w ogromnej większości modeli zabraknie ci "sztycy" - w spinningu oporu ci nie zabraknie bo regulujesz go dociskiem (zwykle filcowej podkładki) do koła zamachowego dokręcając śrubę. Teoretycznie możesz dokręcić tak, że nie dasz rady ruszyć korbą
sayyara Napisano 14 Lutego 2022 Autor Napisano 14 Lutego 2022 Rozumiem, a stopień tego docisku może pokazywać sie na elektornicznym komputerze? Zależałoby mi generalnie tutaj na progresie, planuje trenować kilka razy w tygodniu i po prostu kazdego dnia przez pół godziny starac sie przejezdzac coraz dluzszy dystans.
Mihau_ Napisano 14 Lutego 2022 Napisano 14 Lutego 2022 Jak pomnożysz budżet x6 to pewnie będzie mógł się pokazywać
sayyara Napisano 14 Lutego 2022 Autor Napisano 14 Lutego 2022 Więc musiałbym zapłacić 9 tysi za coś takiego co tylko pokazuje poziom obciążenia? Cool xD. Ale przynajmniej mam nadzieję że na przykład licznik przejechanych km/spalonych kalorii bierze pod uwagę docisk tej filcowej podkładki?
Mihau_ Napisano 14 Lutego 2022 Napisano 14 Lutego 2022 Oczywiście, że nic konkretnego ci nie pokaże. Zresztą niby skąd ma brać dane i na jakiej podstawie je przeliczać? W tanim spinningu będziesz miał wyłącznie byle jak działający pulsometr i licznik kilometrów spięty z kołem zamachowym. A w ogóle spinning to ostre koło bp chyba nie jesteś tego świadomy
sayyara Napisano 14 Lutego 2022 Autor Napisano 14 Lutego 2022 Cóż, technologia mocno idzie naprzód, wiec pomyślałem, ze być może na oko byłby w jakiś sposób przeliczany nacisk na koło i przez to jakoś delikatnie mnożyłyby się km. I dlaczego miałbym nie być świadomy ze spinning ma ostre koło? I BTW, 18 kg koła zamachowego starczy do progresji na dłuższa metę bez używania tego całego zaciskacza dla amatorskiego rowerzysty?
Mihau_ Napisano 14 Lutego 2022 Napisano 14 Lutego 2022 Koło zamachowe ma wpływ na płynność ruchu a nie opór
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.