kubanr20 Napisano 13 Lutego 2022 Napisano 13 Lutego 2022 Hej, poluję na rower. Wzrost/waga - 184 cm/~85kg Budżet - 4000 zł., ale mogę dołożyć, jeśli będzie to konieczne Zastosowanie - mam zamiar jeździć nim do pracy (tj. miejskie zastosowanie), dlatego chciałbym móc założyć mu błotniki (to ważne, nie chcę się pobrudzić w drodze do pracy) i jakąś torbę na pierdoły. Dodatkowo planuję co jakiś czas wybrać się w trasy szosowo/terenowe, stąd dobrze, jeśli mógłbym nim poruszać się komfortowo i po szosie w trasach, powiedzmy, do 100 km + po trasach leśnych/mniejszych górkach itp. Lubię wybrać się rowerem w przyrodę, powjeżdżać, pozjeżdżać z górek, ale nie robię tego bardzo często (a może dlatego, że nie mam sprzętu :D). Dlatego interesuje mnie rower kompromisowy, który jednocześnie będzie mi służyć na co dzień, którym będę mógł komfortowo wyruszyć w trasę w weekend i dobrze sprawdzi się, jak wjadę nim do lasu/w jakiś piach. Nie mam preferencji co do przerzutki z przodu - intuicyjnie czuję, że wolałbym mieć większy wybór, ale jeśli problem z serwisem etc. jest powszechny, to mogę odpuścić. Estetyka - bez istotnego znaczenia, ale podobają mi się ciemniejsze czerwienie/granaty. Z uwagi na powyższe rekomendowano mi gravela, który ma być kompromisem między rowerem szosowym/górskim, a jednocześnie zwykle można w nim zamontować dodatkowe akcesoria (błotniki, torbę). Obeznany znajomy, któremu opisałem moje potrzeby, polecił mi też szukać pod hasłami MTB XC/MTB Hardtail. Znalazłem przykładowe modele, które wydają się wpisywać w moje potrzeby i gusta: 1. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-dsx#technology 2. https://www.greenbike.pl/rower-gravel-kross-esker-20-2020-p-5574.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral 3. https://www.romet.pl/Rower,ORKAN_9_M,10,793,800,15492,2021.html Czy zaproponowane modele są Waszym zdaniem ok na moje potrzeby? Czy jest coś bardziej atrakcyjnego na rynku? Na coś szczególnie powinienem zwrócić uwagę oprócz tego, co napisałem wyżej? Przyznam, że specyfikacja techniczna roweru brzmi dla mnie tajemniczo . Dodatkowo będę wdzięczny za wskazanie, gdzie najlepiej nabyć dany rower (po prostu allegro?). Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi!
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Lutego 2022 Mod Team Napisano 13 Lutego 2022 Nie wiem jak z gravelem w dojazdach do pracy - pewnie sporo osób jeździ, ale czy miałeś do czynienia z barankiem, a jeśli nie, to czy Ci podejdzie ( tego nie wiem, a być może ty też jeszcze nie ) ? Marin fajny, XC nie polecam - chyba, że masz w planie nieco bardziej agresywną jazdę w terenie. Dorzucam Polygon Heist X7, choć nie wiem jak wygląda sprawa z dostępnością w tej chwili ( proponowano mi w październiku cenę 5079 ). Rower ma pewne cechy techniczne, które upodabniają go do XC sprzed kilku lat ( geometria, niższa niż w typowych rowerach typu cross główka ramy, oraz napęd rodem z MTB ), poza tym posiada sztywne osie.
Marceliszpak Napisano 15 Lutego 2022 Napisano 15 Lutego 2022 Cześć. Też szukałem roweru na dojazd do pracy + wycieczki rowerowe dla zdrowia. W zeszłym roku chciałem kupić rometa gravela nie pamiętam teraz modelu chyba Aspre koszt 3tyś opinie ogólne dobre. Brat taki kupił. Ja nie bo nie było mniejszej ramy dla mnie choć byłem zdecydowany. W tym roku 3tyg temu kupiłem riverside 920 w decathlonie. zakup kompletnie na wariata szukałem pod hasłem rower trekkingowy. Poczytałem opinie i kupiłem koszt 3,6 + lampy ładowalne usb licznik błotniki itp. Zrobiłem dopiero 200km , ale jestem zadowolony z zakupu. W opiniach przewijały się opinie że hamulce słabe i siodełko niewygodne. Nie potwierdzam tego dla mnie jest o.k. W budżecie do 4tyś się mieści. Ja polecam. Tego orkana też miałem na uwadze. miedzy gravelem a tymi trekkingowymi jest różnica w geometrii. Nie kupiłbym teraz gravela ze względu na dość mocno pochyloną sylwetkę. Na góralu się tak męczyłem cały ciężar szedł na ręce. W tym moim sylwetka nie jest tak mocno pochylona ja np. góralu czy gravelu z rogami. Nie jestem expertem od czytania opinii porównywania rowerów dostawałem zawrotu głowy. Absolutnie nie chce go reklamować nawet nie lubie decathlonu. Do takiego użytkowania jakiś trekkingowy crossowy +błotnik itp....jak zwał tak zwał . Najlepiej byłoby jakbyś mógł sobie pojeździć takim gravelem czy taka geometria jest o.k. dla Ciebie. Jeśli typowo górki pagórki to mtb. Pozdrawiam Marcel.
kubanr20 Napisano 6 Marca 2022 Autor Napisano 6 Marca 2022 Dzięki Wam za porady, @Marceliszpak, @KrissDeValnor. Doprecyzowałem stanowisko i myślę, że powinienem szuka crossa. Waham się między tymi dwoma modelami: https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920/_/R-p-300795?mc=8405267&c=Szary https://www.tabou.pl/cross/flow-5-0-2021 Bardziej leży mi kierownica w tym riverside. Z istotnych różnic, które potrafię rozpoznać, jest jeszcze ilość przerzutek, ale tutaj nie mam istotnej preferencji. Niby więcej - lepiej, ale myślę, że 1x11 mi wystarczy. Jakieś rekomendacje?:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.