Skocz do zawartości

[2000 zł] Rower trekkingowy - damski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

poszukuję roweru trekkingowego dla mojej mamy. Waga 95kg, wzrost 173 cm.
Roczny przebieg ok 1200 km przez 5 miesięcy w sezonie - trasy 5x w tygodniu po 10 km licząc dojazd i powrót do pracy + pojedyncze wypady w okresie letnim (głownie asfalt, podjazdy pod górkę oraz sporadycznie drogi szutrowe)
Zależy mi na tym, aby rower był bardzo lekki z racji na problemy z kręgosłupem oraz, aby pozycja była możliwie jak najmocniej wyprostowana. 
Wymagania - tak jak wyżej lekka rama, najlepiej prądnica w piaście koła, oświetlenie Led, wygoda użytkowania, pewność prowadzenia i niezawodność (możliwie jak najlepsze podzespoły w tym budżecie)
Pierwszy wybór padł oczywiście na kross trans 3.0 oraz unibike vision. Wyciągając wnioski z tematów, które zdążyłem przejrzeć na tym forum kross jest odradzany ze względu na wolnobieg i kiepski system v-brake. Każdy poleca unibike, ale kwota za visiona mocno przekracza mój budżet natomiast jestem w stanie kupić używkę w dobrym stanie, bo na serwisach aukcyjnych jest kilka atrakcyjnych i zadbanych sztuk. Moje pytanie do was brzmi następująco, czy faktycznie kross jest aż tak kiepski biorąc pod uwagę powyższe informacje? Może polecacie coś zupełnie innego w tej kwocie, lepszego lub porównywalnego względem unibike? Jeżeli tak to prosiłbym o pomoc i wymienienie takich modeli w wątku.

Napisano
Cytat

Zależy mi na tym, aby rower był bardzo lekki 

Nie ten typ roweru, a przede wszystkim nie ten budżet. Trekkingi w tej cenie to 17-19 kg.

Cytat

problemy z kręgosłupem oraz, aby pozycja była możliwie jak najmocniej wyprostowana. 

Takie są zalecenia?

Cytat

Moje pytanie do was brzmi następująco, czy faktycznie kross jest aż tak kiepski biorąc pod uwagę powyższe informacje?

Ze względu na wolnobieg tak, jest bardzo zły.

Jeżeli chodzi o wybór z tych dwóch to zdecydowanie Unibike. 

Daję do przemyślenia https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-500/_/R-p-300777 + dokupienie błotników, oświetlenia oraz ewentualnie bagażnika w razie potrzeby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...