Skocz do zawartości

[Szosa] Triban RC500 vs Huragan 3

Lukasz331

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

pojawiła się okazja do nabycia nowego Rometa Huragana 3 2021 rozmiar 47 cm na przecenie (w cenie nowego Tribana RC500). Różnice jakie mi się rzuciły na korzyść Rometa to :

- W pełni karbonowy widelec - Triban jedynie widełki

-Zwężana główka ramy

-Hamulce szczękowe Sory - zamiast mechanicznych tarczówek w Tribanie

-Lepsze opony

Według mnie na niekorzyść:

-Węższe opony - 25C - Triban 28C 

-Bardziej agresywna geometria ramy 

-Kaseta 11-28 - w Tribanie 11-32

Inne:

-Wewnętrzne prowadzenie linek (to podlega dyskusji co dla kogo jest wygodniejsze)

Romet dostępny online w moim rozmiarze, na Tribana musiałbym jeszcze poczekać (widzę, że dorzucają po kilka sztuk co kilka dni). 

Pytanie - czy brać tego Rometa na początek przygody z szosą, mimo, że ma bardziej agresywną geometrię ramy? No i malowanie biało-czerwone mniej mi się podoba od tego Tribana, ale to do przeżycia. Triban ma dosyć łagodną geometrię i widziałem wiele opinii, że na początek jest super, byłem zdecydowany go kupić. 

PS. Nawiązując do tego mojego wątku 

oraz tego 

gdzie jest geometria Rometów, to chyba jednak nawet ta S/47cm może być na mnie za duża przy 166 cm i 74-76 przekroku 😕 

Napisano

O ile ta tabelka jest prawdziwa, Romet nie wrzuca geometrii ramy pod każdym modelem - trzeba szukać w czeluściach internetu lub jakichś katalogach z zeszłego roku co jest mega słabe.

Napisano

Ok, tabelka jest poprawna - wszystkie geometrie w katalogu z 2021. Reach strasznie duży jak na taki rozmiar 😕 Jak będzie coś stacjonarnie to przymierzę, ale raczej nie nastawiam się i pewnie trzeba będzie poczekać na Tribana XS.

Napisano

Dzisiaj znalazłem jeszcze takiego Krossa Vento 4.0 na Tiagrze, rocznik 2019 z tego co wydedukowałem - od 2020 już Vento 4.0 ma tarczówki. Jeszcze rok na gwarancji, nie wiem jaki przebieg, niby oklejony folią, ale korba jakaś zmęczona i obdrapana. 

https://www.olx.pl/d/oferta/szosa-kross-vento-4-0-CID767-IDNzKBt.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=4

W moim rozmiarze, cena jak za tego nowego Huragana i Tribana, ale jakoś specjalnie nie zależy mi na Tiagrze, w dodatku to rocznik 2019 i 3400 zł wydaje mi się jednak za dużo za tą szosę.

Napisano

Vento ma inną rozmiarówkę, S jest już od 160 cm wzrostu.

Poza tym, rower fizycznie jestem w stanie w tym przypadku przymierzyć, chodzi mi o to czy warto w tej cenie brać to.

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak "inna rozmiarówka", każdy model ma taką jaką ma i nie istnieje żaden standard w tej kwestii. 

Tak się składa, że przed napisaniem tamtego posta sprawdziłem geo w katalogu z 2019. Ten rower ma 543mm poziomej i 160 główki ramy. Nie dość, że długość na 175+ to jeszcze będziesz wisiał na rurze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...