Kris86f Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 Witam, Selle Royal czy Selle Royal New Lookin Moderate ? które siodło jest lepsze pod względem komfortu dla kobiety? Wydaje mi się że Selle Royal choć z wyglądu jest tradycyjne. Dzięki
Fasol Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 Najlepiej wymierzyć rozmiar siodełka pod swoje "siedzisko" i dopasować je do pozycji jazdy na rowerze. Ja ostatnio wymieniałem fabryczne siodełko bo było zbyt wąskie na mój rozstaw kości kulszowych. W intrenecie jest dużo porad jak dobrze wymierzyć pod siebie siodełko.
chrismel Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 Takie siodełka nadają się wyłącznie do okazjonalnej jazdy typu max 1 godz dziennie. Są na tyle miękkie że bez problemu dociska się kciukiem do skorupy więc jak się na nich usiądzie to guzy kulszowe dobijają do niej na każdej nierówności. No i ból tyłka gwarantowany. Przy okazji dość skutecznie powodują odparzenia w cieplejsze dni. Całkiem nieźle odcinają dopływ krwi do tkanek miękkich powodując mrowienie stóp i rąk. Jeżeli siodełko ma służyć do częstszej jazdy na dłuższe dystanse powinno być twardsze co wcale nie oznacza że ma mieć mało wyściółki. Przykładem takiego siodełka jest Ergon ST Gel: https://www.ergonbike.com/en/product-details.html?anr=44040035&s=stgel&a=saettel#info Kiedy na nim usiądziemy wydaje się twarde jednak duża ilość wyściółki dobrze tłumi nierówności. Dzięki tej twardości nie zapadamy się w nim co minimalizuje ryzyko odparzeń czy mrowienia kończyn. Najlepiej przetestować siodełko przed zakupem ale takiej możliwości nie oferuje każda marka. Niestety Ergon także nie - przynajmniej w Polsce. Ale wg. mnie można podjąć ryzyko zakupu takiego siodełka "w ciemno". Ja jeżdżę na wersji męskiej i po przerobieniu około 20 siodełek jest to najwygodniejsze siodełko jakie miałem w życiu. Poleciłem je też jednej koleżance i jednemu koledze - obydwoje mają podobne odczucie. Jednak każdy tyłek jest inny i ryzyko że dany model nie podpasuje istnieje zawsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.