Skocz do zawartości

[Stukanie] Tylne koło lub?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pewien problem, tydzień temu czyściłem rower, po kilku dniach pojawiło się stukanie w tylnym kole jeśli mój słuch mnie nie myli, dźwięk rozchodzi się po całym kole, próbowałem samemu coś działać:

- w pierwszej kolejności ściągnąłem odblaski (nie pomogło)

- odkręciłem koło, wyjąłem zacisk na imbus, zakręciłem kołem, stukania nie ma

- włożyłem zacisk zakręciłem kołem, nadal nie ma stukania

- sprawdziłem szprychy, żadnego luzu wszystkie sztywne

- przykręciłem z powrotem koło do roweru (stukanie powróciło), próbowałem jeszcze regulować siłę zacisku, niestety nie pomogło

Koło posiada zamontowaną 8 rzędową kasetę shimano acera cs-hg3, piast LRO aluminiowy na łożyskach maszynowych, podwójnie uszczelniany. Dodatkowo rower był kupowany pod koniec września, niedawno czyściłem go drugi raz, wyregulowałem hamulce, wyszejkowałem łańcuch i nałożyłem nowy olej do łańucha, przez kilka dni wszystko ładnie chodziło aż do teraz. 

Dodam jeszcze że stukanie występuje tylko podczas jazdy na luzie, w trakcie pedałowania ustaje.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, w ostateczności planuję rower do serwisu oddać.

• Mod Team
Napisano

Jeśli stukanie jest tylko na tzw. luzie to potencjalnym winowajcą może być bębenek.

Zacznij od jego weryfikacji, ale jak rower jest na gwarancji to oddałbym na naprawę do serwisu.

• Mod Team
Napisano

Co to za rower? Nie każdy sprzedawca podchodzi do tematu pierwszego serwisu tak rygorystycznie. Ponadto może to być wada, na którą nie miałby wpływ wspomniany serwis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...