Skocz do zawartości

[do 1500] Trekking, jazda z fotelikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Szukam roweru trekkingowego, damskiego na prezent. Maksymalny budżet to 1500 zł.
Trasy ok. 10 km, często z dzieckiem w foteliku. Rozmiar ramy: 19.

Znalazłem takiego krossa:
LINK
Myślicie, że warto? Wiem, że budżet skromny ale może polecicie coś innego w tej cenie?

:thanks:

Napisano

Największym - i poważnym problemem tego roweru, biorąc pod uwagę jazdę z fotelikiem jest wolnobieg zamiast kasety. Pod większym obciążeniem mogą giąć się ośki, które często w tanich piastach są z plasteliny. 

Z drugiej strony - rowery za 1500 są na tyle porównywalne, i bez szału, że brałbym ten który jest dostępny i który się spodoba. Reszta wyjdzie w trakcie. 

A po trzecie - weź pod uwagę to że taki rower trekkingowy/miejski, z mocno podgiętą kierownicą jest nieco trudniejszy w prowadzeniu po dołożeniu do niego fotelika. Coś z "prostą" kierownicą, choć z reguły wiąże się z nieco bardziej pochyloną kierownicą (rowery crossowe) według mnie jest łatwiejsze do opanowania. No i za te 1500 można by coś znaleźć sensownego, dorzucić pełne błotniki - i jest. O ile oświetlenie zasilane prądnicą można odrzucić. Nie twierdzę że to jedyna słuszna droga, ale przy zakupie roweru do jazdy z fotelikiem zawsze o tym wspominam. 

Napisano

Na pewno jest nie gorsza niż Kross - który może i dobrze się kojarzy ale to tanie rowery z ładnym napisem na ramie, i nic więcej. Przynajmniej jak mówimy o takich podstawowych modelach. 

Decathlon jest nie do pobicia w relacji jakość/cena. I jeśli o to chodzi to u mnie w rankingu wyżej jak Kross. 

Ten Riverside jest spoko, pytanie tylko czy te trasy po 10km nie będą po górkach - napęd 1x9 jest mniej uniwersalny (ale też prostszy do obsługi).

W każdym razie - udało się w rowerze za 1500 zł dać kasetę, i to 9 rzędową, plus hamulce tarczowe. To działa na plus, bo w tanich rowerach koła nie należą do specjalnie mocnych, i o ile tarczowy hamulce ma to w nosie, to przy obręczowych, v-brake koło musi być idealnie wycentrowane żeby nie obcierały. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...