Skocz do zawartości

[do 2000 - głównie miasto] Romet vs Kands

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ludzie :)
Muszę wybrać pomiędzy dwoma rowerami trekingowymi i proszę o pomoc. Cenowo są bardzo zbliżone i nie przekraczają 2 tys. co jest żelaznym wymogiem. Jako amator nie mam przygotowania i nie jestem w stanie wniknąć w szczegóły... a być może jakiś szczegół przeważa minimalnie na korzyść któregoś roweru. Muszę po prostu dokonać wyboru. 
Jazda głównie po mieście, niekiedy z zakupami. Dość sporadyczne wycieczki poza miasto / dookoła jeziora / po lesie.

ROMET Wagant 2020  https://prorowery.pl/pl/p/Rower-Trekkingowy-ROMET-WAGANT-5-2020/975573 
KANDS Elite Pro Acera https://www.rowerynajtaniej.pl/pl/p/Rower-Meski-28-KANDS-ELITE-PRO-ACERA-grafitowy-rama-19-2021/4253

Który? 🙂

Napisano

Nie wiem czy to kwestia konkretnej filii prorowerów (salonu firmowego rometa), którą odwiedziłem, czy ogólnokrajowy schemat, ale mimo bogatej oferty rowery były kiepsko złożone i robiły złe wrażenie. Jakby ktoś niemający pojęcia o jeździe skręcał je hurtem, aby tylko części trzymały się jakoś ramy, gdy rower stoi na ekspozycji. Niesprawne hamulce z rozpiętymi szczękami, manetki ustawione dosłownie pionowo, pokrzywione i odpadające akcesoria, itd. To wszystko jest oczywiście do ustawienia i wyregulowania, ale gotowym do jazdy rowerem stamtąd byś nie wyjechał, co dla laika może być problemem. Zastanawia mnie też czy skoro tak ewidentne i widoczne gołym okiem elementy były zmontowane byle jak, to jak zmontowali to, czego na pierwszy rzut oka nie widać.

Napisano

No ok, a na podstawie samych części w zestawie to który lepszy?
Kupowane będzie przez internet, a nie w salonie stacjonarnym, więc i tak będzie samodzielnie składany i regulowany.

Napisano

Bardzo podobna specyfikacja . Tylna przerzutka lepsza w Romecie , korba i przednia chyba w Kandsie . Nie są to duże różnice i nie sadze żebyś odczuł różnicę w działaniu . Hamulce powinny być lepsze w Kandsie . Ale też nie powiem o ile ...

Ja brałbym rometa ze względu na: 1 opony , 2 długość korby - z opisu wynika że romet dostosowuje dł do wielkości ramy ,  ze specyfikacji kandsa nic takiego nie wynika,  3 przewidywalną geometrię - romet ma klasyczną ,,wygodną " geometrię , ramy Kandsa miały opinię długich , nieproporcjonalnie długich . Ktoś pisał że to się w niektórych modelach zmieniło ale jak jest z tym ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...