Skocz do zawartości

[Shimano Acera] CS-HG41-8, 11-32 + stary łańcuch = cykliczne stukanie

antyguru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.
Mój "problem" pojawił się już przy odkręcaniu starej kasety. A przynajmniej tak podpowiada intuicja:

Zacząłem odkręcanie i śruba od kasety puściła, ale przy okazji z każdym obrotem klucza coś przeskakiwał/cykało/strzelało. Nie wiem czy to normalne, ale normalnie odkręciłem, zmieniłem kasetę i wszystko skręciłem z tym samym cykająco-strzelającym dźwiękiem. Trzyma się OK.

Ale w trakcie jazdy, kręcąc korbą słyszę jakby to samo - nomen-omen - cykliczne :) strzelanie/cykanie.

Jakieś pomysły co to?

• Mod Team
Napisano

Wygląda na problem z bębenkiem. Należałoby sprawdzić wnętrze bębenka/zapadki, a przy okazji przeserwisować piastę. Bez rozbierania to jak wróżenie z fusów.

Napisano

Tak myślałem też na początku, ale przejechałem się jeszcze raz i mam wrażenie, że ten dźwięk dochodzi z łańcucha, czuć też  wibracje na napędzie w trakcie kręcenia. Ale tylko jadąc.

Na sucho, bez obciążenia ten efekt nie występuje. Czy jest możliwe, że stary łańcuch  jest jakoś niedopasowany do kasety przez zużycie?

• Mod Team
Napisano

A masz nową kasetę i stary łańcuch? Jeśli tak to koniecznie jak najszybciej go wymień. Nigdy nie wymienia się kasety bez zmiany łańcucha, odwrotnie jak najbardziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...