Szatan17 Napisano 2 Lipca 2021 Napisano 2 Lipca 2021 Witam! Mam taki dosyć hm... dziwny problem. W kwietniu dałem rower na serwis, wymiana łożysk w tylnej piaście (4 sztuki + Bębenek) Piasta jaką posiadam to NOVATEC D042SB. Wymiana była z tego względu ponieważ był już wyczuwalny luz w kole oraz piasta traciła swój dźwięk. Wszystko zostało wymienione. Po niecałym miesiącu w napędzie pojawiły się dziwne dźwięki... filmik w linku do YT> Pojechałem do innego serwisu. Według ich zdania była założona odwrotnie uszczelka od korpusu kasety do bębenka.. Po zrobieniu tego dźwięk ustał. Na dzień. Po dniu dźwięk znowu wrócił, co prawda ciszej lecz jest nadal. Pojechałem do innego serwisu na poradę, Jeden stwierdził że to szprychy, Jeden stwierdził że piasta, pojechałem do trzeciego. Serwisant zdjął koło, odkręcił kasetę, swtierdził że dwa łożyska od strony bębenka są juz do wyrzucenia przez to że kaseta była za mocno dokręcona do piasty (Próbował dobre 10 minut z róznymi przedłużkami odkręcić kasetę) Dał mi do ręki piastę i było czuć delikatny opór na łożyskach od strony bębenka a nowymi z kartoniku łożyskami. Sprawdził wszystkie szprychy, są dobrze naciągnięte, nyple całe, felga nie jest pęknięta. I teraz moje pytanie do Was.. wymienić te łożyska wszystkie nowe, plus wymienić łozyska suportu (w maju wkładałem nową korbę na stare łożyska) Ogólnie rower razem z wymianą tych łożysk przed pojawieniem się tego problemu, miał wymieniany napęd. (Kaseta, łańcuch, korba, kółka przerzutki, linka przerzutki) Problem pojawia się TYLKO podczas pedałowania. Pojawia się również podczas robienia mocnych slalomów podczas pedałowania, podczas brania na koło (chociaż raczej w obu przypadkach stawiam na szprychy) lecz ten dźwięk głównie podczas pedałowania. Na początku dźwięk pojawiał się krótko po rozpoczęciu pedałowania, po parunastu obrotach korbą, przerwa, ponowne pedałowanie, kilka obrotów korbą i dźwięk wracał. Zaznaczę jeszcze że w momencie gdy przestałem pedałować było czuć "przeskok" tak jakby cały napęd chciał przeskoczyć jeszcze o jeden dwa ogniwa na kasecie, Jeżdżę w SPD to jest to mocno odczuwalne. Ciekawą rzeczą jest to że po umyciu kasety (Bez zdejmowania z piast) w benzynie ekstrakcyjnej, łańcucha, korby, wysuszeniu odparowaniu bez udziału wody, Dźwięk również znika lecz po kilkunastu KM wraca.. myślę że taki opis pozwoli chociaż trochę podsunąć pomysł.. na razie chcę się dowiedzieć Waszych opini, następnie podejmę decyzję. Dziękuję pozdrawiam. https://www.youtube.com/watch?v=uzUWSiAlvTg
J67 Napisano 2 Lipca 2021 Napisano 2 Lipca 2021 Prawdopodobnie jest to wina mechanizmu zapadkowego w bębenku. Miałem tak na wolnobiegu. Wymieniłem wkład suportu, łożyska piasty i nie pomogło. Dopiero po wymianie wolnobiegu hałas ustał. Ale na takiej grzechotce przejeździłem kilka kkm i nic się nie stało
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.