luxer83 Napisano 21 Czerwca 2021 Napisano 21 Czerwca 2021 Witajcie. Cieszę się, że trafiłem na to forum. Liczę na wasze fachowe spojrzenie Na początku napiszę, że szukam MTB (bez wdawania się w podkategorie). Jako nastolatek tłukłem po 100km za najzwyklejszych góralach. 20 lat minęło i czuję potrzebę aby znów trochę się pogimnastykować po ścieżkach leśnych Trekingowy na wąskich oponach słabo wytrzymuje, bo mam 110kg wagi i 189cm wzrostu. Zdecydowałem się na Indiana X-Pulser 6.9. Przyjechał kurierem i czeka zapakowany w piwnicy (mogę zwrócić), bo waham się gdy patrzę w stronę X7. Tylko zastanawiam się czy różnice są na tyle istotne. Co sądzicie? Porównywałem amortyzatory ale zgłupiałem i już nic nie wiem... Pomóżcie. Stoi w piwnicy - kupiony w promocji za 3455zł https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-6-9-m21-czarny-brazowy-r20 Zastanawiam się nad tym https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m21
komandor4 Napisano 21 Czerwca 2021 Napisano 21 Czerwca 2021 Hmm.. zastanów się czy aby na pewno potrzebujesz MTB. Mam podobne dylematy i identyczne warunki fizyczne i po przejechaniu się pożyczonym rowerem typu cross stwierdzam że to jest najbardziej uniwersalny rower dla większości użytkowników.. Przejedź się jakimś crossem - ja doceniłem wygodniejsza pozycje niż w MTb i lepsze przełożenia szosowe pozwalające osiągać większe prędkości mniejszym nakładem sił... Wybieram Giant roam 0 lub 1 w ramie xl po zmierzeniu .. ale l też jest dobry ...
luxer83 Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Napisano 21 Czerwca 2021 Dzięki komandor4 za odpowiedź. O typie cross myślałem. Jednak mieszkam na mazurach i mało mam tu miasta, szosy z kolei wąskie i niebezpieczne. Do pracy mam 5 min pieszo. Roweru potrzebuję aby trochę poszaleć (może za mocne słowo) na bezdrożach i raz błotnistych a raz bardzo piaszczystych drogach. Łąki też fajnie ujeżdżać. Nie chcę też drżeć o obręcze czy amortyzator zjeżdżając z kilku schodków czy wysokiego krawężnika, dlatego stawiam na MTB.
chudzinki Napisano 22 Czerwca 2021 Napisano 22 Czerwca 2021 W X7 na pewno jest taper i sztywne osie. Nie wiem jak w X-Pulser... W X7 poza tym jest lepszy amortyzator i teoretycznie lepsze obręcze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.