Skocz do zawartości

[Przerzutka tylnia] / piasta Shimano Nexus 3 - brak jednego biegu

GlutenFree92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Zakupiłem nowe koło 28 w komplecie z piastą 3 biegową Shimano Nexus 3.
Założyłem bez problemu, zrobiłem regulacje a raczej delikatnie przestawiłem bo było ustawione prawie idealnie.

Problemem jest brak jednego biegu ( chyba 1 ), regulowałem na różne sposoby około godziny się z tym bawiłem / jeździłem i nic. Mam wrażenie, że działa tylko 2 i 3 bieg i jak jeździłem to przy zakręcie tak jakby samo wskakiwało na ten 1... 
Pancerz nowy, wszystko nowe, linka sie rusza, brak mi pomysłów :(

Korzystałem wczoraj też z tego ale nie pomogło: 

Cytat

Aby dokonać regulacji, należy wybrać środkowy bieg (2. bieg) na sterowniku na kierownicy. Następnie poluzować nakrętkę kontrującą na przerzutce i odpowiednio ustawić pokrętło regulacyjne. Regulacja odbywa się tylko poprzez długość linki w pancerzu. Upewnij się, że żółty znacznik znajduje się pomiędzy dwiema białymi liniami na oknie wyświetlacza przerzutki.

Uwaga! Pamiętaj, aby ponownie dokręcić nakrętkę kontrującą do zestawu.

Rozwiń  

nexus3pl.jpg

Napisano

Tak linka jest w pełnym pancerzu ( nigdzie nie ma samej linki bez ) Zanim zakładałem, pancerz piekny, ani jednego malutkiego zadrapania. Brak załamań. Funkiel nówka nie śmigany :D
Jest szansa, że jak to długo leżało w sklepie to się coś gdzieś zapiekło? Moge wymienic ten pancerz.

Napisano

Zobacz czy linka Ci luźno pracuje w pancerzu, czasem na końcach jest zmiażdżony i się blokuje. Ewentualnie coś jest nie tak z montażem clickboxa - może nie siadł do końca, albo - co też możliwe jest zły popychacz, bo są różnej długości. Piasta raczej nie powinna się skleić w środku, to by wyszło po paru kilometrach. Jakby coś - polecę dobry serwis w Krakowie :D

Mam znajomych z branży. 

Napisano

Linka jest ok. Zdjąłem clicboxa i ręcznie wrzucałem biegi i są 2 :o

Czyli wychodzi na to, że za krótki lub za długi popychacz? 😀 Nie no komedia, kupuje człowiek nowy zestaw to jeszcze gratis zabawa... 

Mój popychacz ma 86,85mm

Napisano

17cm ~~

Moja piasta dokładny model: SG-3C41

I znalazłem coś takiego:

Cytat

Y33R98080 długość 81,85mm do osi 168mm :
SG-3C40/SG-3C41/SG-3R45/SG-3R40/SG-3R41/SG-3S42/SG-3S40

Y33S98180 długość 86,85mm do osi 175/178mm :
SG-3C40 , SG-3C41 , SG-3R55 , SG-3R45 , SG-3R42 , SG-3R40 , SG-3S42 , SG-3S40

Y33S98290 długość 90,75mm do osi 189,4mm :
SG-3R40

Y35H98060 długość 104,5mm do osi 197mm : NEXAVE IF-C530

Rozwiń  

Czyli mój powinien mieć 81,85mm? 😀

Napisano

Ciężko powiedzieć czy błąd pomiarowy jest w prawo czy w lewo.

Jeśli faktycznie miałbyś za długi popychacz spróbuj przeregulować clickbox tak żeby żółty wskaźnik wysunął się na zewnątrz. Może to coś poprawi.

A jakie biegi Ci działają? 1 jest bezgłośny, na drugim i trzecim słychać klikanie piasty. 

Napisano

Probowałem regulować w dwie strony i cały czas było to samo, jak zdjąłem clickboxa to recznie nie powinienem " wyczuc " ze sa trzy biegi? bo dwa czuje na 101% :D
A z biegami to mam wrażenie, że 1 i 3 albo 1 i 2 ale reki sobie nie dam uciąć. Dziś rano w pewnym momecie zaczal sie pojawiac jakis miekki bieg byc moze 1 lub 2, dlatego już zgupiałem :D

Cytat

1 jest bezgłośny, na drugim i trzecim słychać klikanie piasty. 

Rozwiń  

no to powiedzmy, ze 1 jest i 2 lub 3 też ale cały czas któregoś brak...
Pytanie też czy w ogole reką / palcem jestem w stanie wciskać popychacz z taką siła jaka jest potrzebna. 
Po dziś, troche wyglada to tak jakby w środku tej piasty coś było nie tak skoro nagle wskakuje jakis bieg na prostej drodze.

Sam juz nie wiem.

Napisano

A gdzie kupiłeś tą piastę? Była zapakowana w oryginalne opakowanie? Sprzedawca to jakiś sklep rowerowy, czy konto na Allegro które ma wszystko?

Ja z piastami nauczyłem się jednego, żeby nie kupować ich na własną rękę. Złożysz na takiej koło, okazuje się że coś jest nie tak i jesteś usmażony.

Miałem taki przypadek ze złożonym kołem. Okazało się że bębenek ma wadę fabryczną. W sklepie mi wymienili od razu, bo składali mi na swoich częściach. Gdybym ja przyniósł swoją piastę, byłby cyrk niesamowity.

Napisano
  W dniu 18.06.2021 o 07:15, skom25 napisał:

A gdzie kupiłeś tą piastę? Była zapakowana w oryginalne opakowanie? Sprzedawca to jakiś sklep rowerowy, czy konto na Allegro które ma wszystko?

Ja z piastami nauczyłem się jednego, żeby nienkupować ich na własną rękę. Złożysz na takiej koło, okazuje się że coś jest nie tak i jesteś usmażony.

Rozwiń  

https://www.imp-rowery.pl/kolo-tyl-28-shimano-nexus-3-biegowe

Teraz widze zmienili cene, dałem 299 + przesyłka

Gotowe koło z piastą , osobne pudełko z clicboxem, manetka i popychaczem. (manetka odrazu była podłączona do clickboxa (linka + pancerz gotowe do zamontowania). Nie wiem czy to było orginalne opakowanie :P

Napisano

No to reklamacja. Nie grzeb więcej, bo zaraz będą zarzuty że Ty popsułeś.

Napisano

Pan z serwisu tego sklepu gdzie kupiłem cały zestaw twierdzi, że na 90% możliwe, że popychaczz który dostałem w komplecie jest za długi. (86,85 mm)
Teoretycznie jest to możliwe bo do mojego modelu pasują dwa :D
Tak więc czekam na kuriera z popychaczem 
81,85 mm :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.