Skocz do zawartości

[łańcuch/napęd] Stuki metaliczne na dziurach - łańcuch?

Mavver

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Wydaje mi się że od jakiegoś czasu mój rower na dziurach wydaje dziwne dźwięki - słychać metaliczne stuki.

To łańcuch czy coś poważniejszego? Koła odkręciłem i dokrecilem, stery, sztyce itp też.

Dźwięk jest zarówno ze sprzęgłem jak i bez niego.

Wyraźniej słychać podczas pedałowania, ale bez też występuje.

Wrzuciłem filmiki na YouTube:

https://youtube.com/shorts/tL7GgUalZUQ?feature=share

https://youtube.com/shorts/T8BOAjfK1Ss?feature=share

To jest ok czy gdzieś szukać przyczyny?

Napisano

Według mnie to na 99,9% nie łańcuch. Brzmi jak stery, amortyzator lub piasty. 

Zdejmij łańcuch, usztywnij przerzutkę i sprawdź. Dowiesz się szybko.

Napisano

Wydaje mi się że to dźwięki z tylnego koła - czyli piasta tylna?

Jak usztywnię przedni amor przyciskiem na kierownicy to będę mógł go wykluczyć czy tam nadal coś może stukać mimo blokady?

Napisano

A czy kaseta może mieć jakiś luz? Biorąc poszczególne zębatki w ręce jestem w stanie poruszyć nimi delikatnie do przodu i do tyłu.

W wolnobiegu u żony nie da się tak zrobić.

Napisano

Nie, masz za słabo dokręconą kasetę, jeżeli zębatki ruszają się oddzielnie. Jeżeli razem, to wina bębenka.

Napisano

Coś mi się wydaje że problem jest rozwiązany,skoro ruszasz zębatkami w kasecie,to zdejmij koło zobacz czy jest dokręcona kaseta,i zwróć uwagę w dalszym etapie na zaciski koła,aby to wszystko było z odpowiednią siłą zaciśnięte.

Napisano

Ruszają się po kilka zębatek jednocześnie - spróbuję dokręcić i dam znać czy pomogło 😉

Dzieki bardzo za dotychczasową pomoc

• 2 tygodnie później...
Napisano

Najprawdopodobniej to luz na piaście/bębenku :(
Założyłem temat z dokładnym opisem w odpowiednim dziale, także tam będe próbował dowiedzieć się więcej.
Ten temat można zamknąć :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...