Skocz do zawartości

[1000-2500] Pomoc w wyborze roweru - miasto/las

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć 🤗

Potrzebuję porady - chcę kupić rower do jazdy po mieście i leśnymi ścieżkami (ok. 40/60%). Mam 186cm wzrostu, waga 80kg, od ziemi do krocza ok. 87-88cm. Głównie przejażdżki po 20-30km, bardzo okazjonalnie dalsze odległości, ale raczej max. 50km. Od przyszłego roku czasem będę chciał jeździć z dzieckiem w foteliku tylnym.
Nie zdecydowałem do końca jaki rodzaj roweru wybrać - głównie skłaniam się ku cross/fit, ewentualnie mtb. Wcześniej jeździłem tylko mtb-podobnym (kilka ładnych lat przerwy), ale nie wiem czy do moich zastosowań nie lepiej coś z cieńszą oponą i lżejszego?

Rozważałem rowery z Decathlonu, ale nic co by mogło przypasować nie jest dostępne w moim rejonie pod mój wzrost. Myślę obecnie nad Lazaro Aero v1, jest dostępny w wersji 21-calowej. Według producenta od wzrostu 185, wysokość ramy od podłoża 80cm, wydaje się ok. Pytanie co o nim sądzicie, czy sprawdzi się przy mojej specyfice jazdy ~40 miasto/60 las oraz do przewożenia moich 80kg + dziecka w foteliku? W bogatszych wersjach v2/v3 jest niestety niedostępny.
Link do niego: http://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-aero-v1-men-2021_pid=303

Widełki budżetowe dość spore, gdyż nie mogę się zdecydować, ale jeśli ten Aero jest przyzwoity to nie pogardzę.
Jest też dostępny Lazaro Integral v2, Kands STV 900 i kilka innych tego producenta. Z marek w miarę dostępnych w lokalnym sklepie rowerowym pojawiają co jakiś czas m.in. Unibike, również Author, choć w tym zakresie cenowym jedynie tańsze modele.

Będę wdzięczny za sugestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...