zeenbike Napisano 23 Maja 2021 Napisano 23 Maja 2021 Witam, Chciałbym zakupić rower crossowy w okolicy 2500 zł rama 19 cali. Rowery które wpadły mi najbardziej w oko to : Lazaro Quantum v4 Vellberg Explorer 5.2 Unibike Flash Unibike Crossfire gts Ale wiadomo jak jest w dostępnością - całkowity brak. U mnie w mieście jest dostępna Merida Crossway 15-d, 20-d Ewentualnie w internetach jest dostępny: KROSS EVADO 4.0 Podpowiedzcie czy w cenie 2500 zł znajdę coś lepszego od Meridy Crossway 15-d,20-d ? Ewentualnie wstrzymać się chociaż tutaj nie wiadomo kiedy będą dostępne w.w modele? Co radzicie ? Z góry dziękuje za każda podpowiedź
chudzinki Napisano 24 Maja 2021 Napisano 24 Maja 2021 Po co wrzucasz linki do dziesiątek bądź setek rowerów z ceneo.pl...? Wrzuć linki do stron producentów. Ktoś wczoraj bądź przedwczoraj pisał o zwiększeniu produkcji w Unibike - nie mam pojęcia czy to prawda, ale może warto dopytać i zapolować np. na Crossfire.
zeenbike Napisano 24 Maja 2021 Autor Napisano 24 Maja 2021 Nawet nie zauważyłem, iż wstawiły się linki. Chodzi o konkretnie o te modele: Merida crossway 15-D Merida crossway 20-D Spróbuję się zorientować na temat Unibike. Bardziej skłonny byłbym właśnie do niego. Za meride pewnie się dopłaca do marki. Edit: Mam jeszcze takie pytanie odnośnie podzespolow Merida crossway 15-D vs Unibike Flash Który ma lepsze bebechy ( wiem że można porównać jednak nic nie mówią mi te nazwy modeli podzespolow - jestem kompletnym amatorem)
chudzinki Napisano 24 Maja 2021 Napisano 24 Maja 2021 Wolałbym Flash, bo ma troszkę lepszą przerzutkę tylną i manetki zamiast klamkomanetek.
Imc_KOsa Napisano 3 Sierpnia 2021 Napisano 3 Sierpnia 2021 Mam pytanie i będę wdzięczny za pomoc. Z pół roku temu robiłem mały research odnośnie tego co warto do 2 klocków kupić i po krótkim przesiewaniu padło na Vellberga Explorera 5.2, którego oczywiście nie było dostępnego. Dziś Vellberg podrożał i zmienił podzespoły trochę (przede wszystkim z dwóch przerzutek Deore na Alivio RD-T4000 z tyłu i Altus FD-M370 z przodu) W linku znajduje się pełna specyfikacja. Brak mi trochę czasu na kolejny, zakrojony na szeroką skalę research, więc chciałem zapytać ekspertów, czy z tę kasę, to sięciągle opłaca i będę wdzięczny za opinię :) https://vellberg.pl/sklep/23646/
chudzinki Napisano 3 Sierpnia 2021 Napisano 3 Sierpnia 2021 Raczej warto. Największymi konkurentami będzie Riverside 900 i Caledon DB AL. Oba mają (sporo) lepsze amortyzatory.
Imc_KOsa Napisano 3 Sierpnia 2021 Napisano 3 Sierpnia 2021 Wielkie dzięki za info! Rozumiem, że jeśli coś by mi jednak do głowy strzeliło i bym się zaczął skłaniać w stronę, którejś z Twoich sugestii, to nie tracę na żadnym innym podzespole, kosztem lepszego amortyzatora?
chudzinki Napisano 3 Sierpnia 2021 Napisano 3 Sierpnia 2021 Hmmm... Northec ma (teoretycznie) gorszą korbę i gorsze rozwiązanie w postaci klamkomanetek, no i napęd 3x8 co teraz zauważyłem. Zaletą jest więcej miejsca na szerszą oponę w razie potrzeby. Nie wiem jaka korba jest w Riverside. Ogólnie to porównywalne rowery. A ile ważysz? Jest jeszcze Unibike Flash - gorszy osprzęt, ale sprawdzone, mocne koła.
Imc_KOsa Napisano 3 Sierpnia 2021 Napisano 3 Sierpnia 2021 Powiem szczerze, że lata się nie ważyłem, ale zdaje mi się, że z 9 dyszek, to lekko jest
zeenbike Napisano 6 Sierpnia 2021 Autor Napisano 6 Sierpnia 2021 Witam ponownie, ja zdecydowałem się na zakup Northec-a DB DA. Posiadam go już 3 miesiące i jestem bardzo zadowolony. Zrobione już 1500 km i nie ma żadnego problemu. Podpowiem jeszcze, iż dużo osób namawiało mnie na zakup roweru bez amorka. Jeździłem ostatnio dwa tygodnie na rowerze bez amorka po ścieżkach rowerowych, wertepach i powiem jedno - kto ma problemy z kręgosłupem polecam jednak zakupić amorek. Moi towarzysze którzy mają amorek, gdy jeździli po w.w trasach ze mną i nie mają problemów z kręgosłupem również docenili amorki w swoich maszynach. Podsumowując: To jest mój pierwszy rower po komuni ( 14 lat temu) także nie mam zbytnio pojecia o rowerach, ale sprawuje się mega dobrze napęd cichutki, zmiana przełożeń odbywa się na dotknięcie palca, hamulce żyleta, wygodna pozycja w jeździe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.