Skocz do zawartości

[widelec z amortyzacją] Naprawa widelca Gazelle Fendervision

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Wpadła mi w ręce 6-9 letnia Gazelle. Ma ona z przodu widelec Fendervision jak ze zdjęcia. Widelec ma regulację - pokrętła w górnej części, które nie ruszają się. Chciałbym go rozebrać i naprawić regulację. Ktoś mógłby mi napisać jak się do tego zabrać? Wydaje mi się, że procedura jest niestandardowa.

gazelle-fork-suspension-171mm-fendervision-rollerbrake-675-352858-0-l.jpg

• Mod Team
Napisano

To jest najprostszy sprężnowiec. Nic wielkiego z nim nie zdziałasz, a regulacje o których wspominasz z założenia niewiele dają.

Jedyną opcją to rozkręcenie (śruby na dole goleni), wyczyszczenie i nasmarowanie. Dodatkowo jeśli znajdziesz narzędzie do odkręcenia korków, tak by ich nie zniszczyć możesz wykręcić sprężyny i tak samo jak wyżej - czyszczenie plus smarowanie.

Potem złożysz wszystko w całość i różnicy w działaniu raczej nie będzie. 😀

Napisano

@bogus92 tam chyba nie ma nawet śrub na dole goleni. Zdejmuje się pokrywki na górze i wpuszcza długą nasadkę.

Napisano

Tylko nie wiem czy coś zdziałasz. Mogę się mylić, bo konstrukcje są różne, ale widziałem kiedyś taki którego rozebrać się nie dało. Już nie pamiętam o co chodziło, ale chyba nakrętki miały nietypowy kształt. Próbuj.

Napisano

Chodziło mi o nakrętkę w środku, coś co trzyma cały widelec w kupie.

No ale ja nic więcej nie napiszę w tym temacie, nie rozbierałem takiego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...