Skocz do zawartości

[~2000] Pierwsza szosa do 2k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy tych 174 te 54 to taki max a osobiście celowałbym w granice 52-53 (w zależności od geo). Taki defy M/L którego wrzucasz ma bodajże 56

Z tego co wrzucasz najlepiej wypada drugi allez

Napisano

@Mihau_ wielkie dzięki za odpowiedz - niestety sprzedający nie zgodził się na wysyłkę, wiec szukam dalej. Co powiecie na te opcje?

1) https://www.olx.pl/oferta/specuqlized-allez-rozmiar-52-CID767-IDJJne9.html

+ pytanie: czy nie będzie problemu wsadzić do nich opon 28? gdzieś na jakimś forum mignęło mi ze wszystkie szosowe modele specialized są przystosowane do opon max 28, możliwe to?

2) https://www.olx.pl/oferta/zadbany-rower-szosowy-specialized-allez-sport-rozm-ramy-s-CID767-IDJKdMW.html

3) https://www.olx.pl/oferta/scott-speedster-40-CID767-IDCdCkV.html

Napisano

W pierwszym musiałby zrobić dodatkowe zdjęcia napędu żeby zobaczyć czy da się na tym jeszcze pojeździć

Drugi ładny ale trochę za drogi, takie 1600-1700 można dać

Scott wygląda na za duży

Przy tym budżecie = takich rocznikach raczej nie szykuj się na 28c. Zresztą po co ci te 28

Napisano

Poszukałbym też jakiegoś fitnessa z napędem szosowym. Większy wybór. Na starcie może już być (tak jak chcesz) 700x28c. Prostą kierę zawsze można zmienić na baranka.

Napisano

@Ender72 po pierwsze zabieg całkowicie nieopłacalny a po drugie fitness to nie "szosa z prostą kierownicą". Żeby zamontować baranka i komfortowo się czuć musiałby na starcie kupić rower o dwa rozmiary za mały

Napisano

Jesli chodzi o te szersze opony, to rozwine troche temat - od poczatku celowałem bardziej w gravela, gdyz w moim przypadku byłby troche bardziej uniwersalny (nie chcialem ograniczac się tylko do asfaltu), ale jak zobaczyłem ze gravela za mniej niż 3k nie znajde, uznałem że trudno - wezmę na początek jakąś szose, zostane na asfalcie, a jak się wkręce w temat, to w przyszłości "się zobaczy". 

A że w międzyczasie naczytałem się że na polskie drogi (+ ew. jakieś chodniki etc.) typowo szosowe opony to nienajlepszy pomysł, uznałem że może te opony 28 bedą dobrym kompromisem w moim wypadku - głównie pod kątem komfortu jazdy. 

A przy okazji podpytam odnośnie szukania kolejnych "okazji" - skupiać się na jak najnowszych modelach (takich marek jak np. Kross, Romet), czy lepiej celowac w troche starsze roczniki, ale "lepszych" marek jak Specialized, Giant, Scott (przy okazji mozecie mnie poprawić jeśli źle mysle ;))?

Napisano
Cytat

A że w międzyczasie naczytałem się że na polskie drogi (+ ew. jakieś chodniki etc.) typowo szosowe opony to nienajlepszy pomysł, uznałem że może te opony 28 bedą dobrym kompromisem w moim wypadku - głównie pod kątem komfortu jazdy

28 to nadal "typowo szosowa" opona. Jeśli liczysz, że będziesz się czuł jak na pontonie to możesz się zdziwić. Generalnie przerobiłem zarówno 23, 25 jak i 28. Różnica pomiędzy 25 a 28 jest tak naprawdę kosmetyczna porównując do tej pomiędzy 23 i 25. 25c to chyba najlepszy kompromis ale sporo też zależy od masy ciała. Po chodnikach rowerem się nie jeździ

Cytat

A przy okazji podpytam odnośnie szukania kolejnych "okazji" - skupiać się na jak najnowszych modelach (takich marek jak np. Kross, Romet), czy lepiej celowac w troche starsze roczniki, ale "lepszych" marek jak Specialized, Giant, Scott (przy okazji mozecie mnie poprawić jeśli źle mysle ;))?

Zależy czy chcesz płacić za napis. W tych kategoriach cenowych kazda rama jest "prymitywna" i marketingowy bełkot treka można sobie w buty wsadzić. Każdy temat trzeba rozpatrzyć indywidualnie biorąc pod uwagę zastosowane podzespoły i stan techniczny jednak biorąc pod uwagę sytuację na rynku marki typu sensa, romet, kross czy decathlonowy btwin bedą za podobną kasę oferować znacznie więcej. 

Osobiście mam teraz krossa z rocznika 2018, który razem ze wszelkimi wymianami i dostosowaniem pod siebie wyszedł jakieś 7,5k (6 zakup, reszta graty, technicznie doprowadzony prawie do idealnego stanu). Gdybym miał kupić używanego treka o takich samych parametrach to kręciłbym się w okolicy 9-10 za sam zakup

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...