Skocz do zawartości

[do 1500zł] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

przejrzałem cały dział [1000zł] rower MTB jednak nie znalazłem tam odpowiedzi więc postanowiłem założyć temat.

Szukam roweru MTB do 1500zł. Nie oczekuje, że to będzie jakiś mega pro super sprzęt - nie chciałbym jednak wręcz wyrzucić pieniędzy w błoto i kupować to co wciśnie mi koleś w sklepie z rowerami. Może ktoś będzie w stanie wskazać jakieś ciekawe modele warte uwagi.

Rower ma być używany do jazdy leśnymi drogami - często piaszczyste ścieżki, korzenie, kamyki itp. Max 15-20km dziennie.

Mam 186cm wzrostu i 134kg wagi.

Super - jakby się udało wskazać coś nowego.

Na przykład taki rower wpadł mi w oko, jednak nie ma opcji go kupić nigdzie.

http://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-generation-v1-men-2020_pid=247

z góry bardzo dziękuje za pomoc:)

Napisano

Jak rower ma widelec na sprężynie (a nie powietrzny) to sprężyna dobrana jest pod jakąś masę - zwykle ok. 80kg.  Jak rowerzysta jest znacząco cięższy to taki widelec klęka i już nie wstaje. Regulacja napięcia wstępnego nie rozwiązuje problemu do końca. Podobny problem mają dzieci - nastolatek twojego wzrostu może ważyć 60kg i też nie będzie zadowolony. Do niektórych widelców można kupić sprężyny o innej twardości - zwykle do tych droższych... Poza tym taki widelec jest wiotki.

Potrzebujesz dobrego roweru. Giant dopuszcza jeźdźca do 136kg, ale wiele rowerów ma limit 100kg albo 120kg w sumie z rowerem. Więc choć ogólnie jestem fanem amortyzacji w rowerach, sugeruję rower sztywny, dobrej marki, na większych niż 26 cali kołach.

Co do dostępności - ogólnie jest dramat. Ja ostatnio jechałem 300km żeby kupić rower, a mieszkam w Warszawie. Kolega też musiał się wybrać na Śląsk - to polowanie, żeby dostać to, co się chce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...