Skocz do zawartości

[cross do 2500] rekracyjnie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeleciałem tematy z ostatnich dwóch miesięcy ale nie do końca znalazlem odpowiedz na moje watpliwosci. Generalnie szukam roweru dla siebie 182cm i 76kg. Wycieczki kilku do kilkunastu km bo zamierzam jeździć także z dziećmi które mają małe kółka :) Głównie ścieżki rowerowe asfalt i leśne. Ważna jest dla mnie wygodna pozycja jazdy czyli max wyprostowana.  Na forum w kilku wątkach widziałem że polecacie  Unibike Crossfire. Rower byłby dla mnie ok ale mam wątpliwości co do dwoch rzeczy : bardzo przeciętny napęd tj altus. I trzy zębatki z przodu. Wolałbym dwie bo i tak nigdy nie będę wykorzystywał tyłu przełożeń. Ale w tej klasie cenowej trudno znaleźć rower z takim napędem. Czy się mylę? 

Budżet nie jest dla mnie ograniczeniem i mógłbym wydać więcej ale jakoś nie widzę sensu żeby wydać np 3.5 czy 4 tys. na rower który będzie przejeżdżał max 200km na miesiąc i to tylko w sezonie. Ale jeśli ktoś mnie przekona to nie ma problemu. 

Napisano

Chyba mówisz o jakimś starszym (nie jestem w temacie) modelu Crossfire, bo obecny ma napęd 2xx i miks Altus, Acera, Alivio z korbą ze zintegrowaną osią i bardzo dobrymi hamulcami. Fakt, w tej cenie dominują napędy 3xx, ale wożenie ze sobą dodatkowo tarczy, manetki i linki dla normalnego użytkownika nie jest problemem 😀. Ja Cię nie będę przekonywał, bo to Twoje pieniądze, a Crossfire już jest sensownym rowerem.

Napisano

piszesz o modelu z 2020 roku czy 2021? Te najnowsze srednio widzę po 200-300zł wiecej niż z rocznika 2020. Jest coś w wyposażeniu za co warto dopłacić ta kwotę?

Napisano

Wyglada na to że rożnice są i to dość znaczące:

Unibike crossfire
  Wersja 2020 Wersja 2021
Korba SHIMANO ACERA T3010 / 48X38X28T / OSŁONA (3 tarcze) SHIMANO MT210-2 / 46X30T / ZINTEGROWANA OŚ / OSŁONA (2 tarcze)
Ilosc biegów 27 18
Kaseta SHIMANO ACERA HG200-9 / 11-34T SUNRACE CSM90 / 11-36T
Przerzutka tył SHIMANO ALIVIO M4000 SHADOW SHIMANO ALIVIO M3100 SHADOW
Manetki SHIMANO ALTUS M2000 SHIMANO ALTUS M2010
Siodełko SELLE ROYAL SHADOW+ / ROYAL GEL SELLE ROYAL SHADOW+ / ROYAL GEL
Pedały WELLGO / ALUMINIOWY KORPUS I RAMKA UNION / ALUMINIOWY KORPUS I RAMKA
Hamulce SHIMANO ALTUS MT200  SHIMANO MT410 (DISC BRAKE)
Suport TH / 7420ST-S -

Róznica w cenie 300zl. Warto ? Ta kaseta Sunrace w nowej wersji jest ok? Druga istotna różnica to hamulce. 

Napisano

Właśnie pisałem posta 😀.

Wszystko z nimi OK, ale to podstawowe działające manetki w ofercie Shimano. Wymieniając na coś lepszego Alivio/Deore czuć różnicę, ale napisałem to przyszłościowo, a nie żeby od razu zmieniać.

3 godziny temu, chudzinki napisał:

Crossfire, bo obecny ma napęd 2xx i miks Altus, Acera, Alivio z korbą ze zintegrowaną osią i bardzo dobrymi hamulcami.

Sprostowanie - normalnymi hamulcami. Pomyliły mi się cyferki 😀.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...