qlex Napisano 14 Marca 2021 Napisano 14 Marca 2021 Witajcie, dzień dobry wszystkim - to mój pierwszy post, ale po kilku dłuższych momentach czytania forum, zdecydowałem się odezwać z prośbą o poradę. Jesteśmy z 10-letnią córką na etapie "przesiadania" się z 20' na 26' lub 27,5' i chciałbym się podzielić przemyśleniami i poprosić o radę. Mam świadomość, że przejście z Unibike Mimi na większy rozmiar jest trudne, ale przesiadamy się troszkę później niż zakładaliśmy. Córa ma ok 142cm wzrostu, wewnętrzny rozmiar nogi zmierzę i podam później. Jeździmy często na wycieczki do lasów, nieubitych ścieżek, ale oczywiście też po ścieżkach rowerowych i mieście. Córka dobrze już opanowała sztukę jazdy w trudniejszym terenie, jak na jej wiek i sprawia jej to frajdę. Przyglądanie się temu, jak zmieniają się rowery i oferta może przyprawić o ból głowy - w jednym sezonie rower ma v-brake, w drugim tarczowe hydrauliczne. W jednym sezonie rama mniejsza i większe koła, w następnym odwrotnie, w jednym sezonie kickstand w zestawie, w kolejnym nie - kto to spamięta ? Przymiarki były na razie do i spośród tych rowerów myślę, że coś powinniśmy wybrać: https://unibike.pl/move275.html (rama 15') - tutaj widzieliśmy, że model move 26' z ramą 14' wydaje się za mały) https://www.liv-cycling.com/pl/bliss (model bliss 2 z ramą xxs lub xs) Ewent. jeszcze https://www.cube.eu/pl/2021/bikes/women/hardtail/access-ws/cube-access-ws-whitenblue/ (tutaj patrzyłem na ramę 13,5' bo 16' oczywiście za duża) Przymierzaliśmy się do bliss 27,5 z mniejszą ramą i wydawało się lepsze niż 26 z większą ramą. Kilka kursów po sklepie było udanych, ale zauważyłem, że dłuższa rama bardzo utrudnia zakręcanie (to zrozumiałe, bo przecież ręce się nie wydłużą... :)) Czy mogę przyjąć, że rower będzie nam służył 3 lata? Oczywiście nikt nie wie, jak będzie córa rosnąć, ale 3 sezony powinno się udać. Czy mielibyście sugestie: - czy lepsza mniejsza rama i większe koła, czy większa rama i mniejsze koła - czy hydrauliczne hamulce (które są oczywiście lepsze) są potrzebne dzieciom? mowa tutaj o dbaniu o rower, opieraniu "gdzie popadnie" w trakcie postoju na wycieczkach Będę wdzięczny za uwagi - teraz faktycznie z dostępnością rowerów jest dość trudno, ale tak się zdarzyło, że chcemy to połączyć z komunią św, więc nic nie poradzimy na te ceny ... Pozdrawiam i życzę udanego sezonu wszystkim ! Obyśmy na tych rowerach uciekali tym wszystkim patogenom udanie ! Qlex
m0d Napisano 15 Marca 2021 Napisano 15 Marca 2021 A ja się standardowo spytam gdzie i jak córa będzie jeździć i dlaczego chcesz ją pokarać "pseudo-góralami" o wadze 14kg+?
qlex Napisano 15 Marca 2021 Autor Napisano 15 Marca 2021 Gdzie: wycieczki ok 30km, różna nawierzchnia - start to asfalt i ścieżki rowerowe, następnie park i ubite ścieżki, następnie lasy (ale też raczej ścieżki) i potem powrót - na trasie wiele wzniesień i zjazdów, ale bez szaleństw. Jak: jeździ od dobrych 5 lat sama i pewnie, od 4 sezonów na Unibike Mimi (siodełko już na maxa i wiem, że za późno wymieniam). A czym bym nie pokarał ? w takim budżecie do 2k ? Mam świadomość, że ten rower to max 2-3 (a może nie?) sezony i potem już przesiadka na "dorosły". Zarówno Unibike Mimi, jak i ten planowany teraz zostawimy "w parku maszyn" bo rośnie kolejna pociecha :)
qlex Napisano 16 Marca 2021 Autor Napisano 16 Marca 2021 Zacząłem się w międzyczasie przymierzać do rowerów Author, m.in najnowszy A-Matrix 26". Czy to lepsze wykonanie niż Unibike? Bo ceny zbliżone...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.