Michal.le Napisano 13 Marca 2021 Napisano 13 Marca 2021 Witajcie, chciałbym prosić o ocenę kilku rowerów, które sobie upatrzyłem. Mój wzrost to 176cm, a waga to 75kg. Nie chcę nic używanego. Rower będzie używany codziennie w trasach do 15km. Przejrzałem na forum podobne tematy i przewijał się często rower decathlonowy: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-st-520-27-5/_/R-p-324884 Do oceny podaję dwa linki: https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-meski-mtb-29-aluminiowy-shimano-goral-9649907061 https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-27-5-karbon-r4-rama-19-mtb-9691040172 A może polecieć jakiś konkretny model Lazaro lub Kandsa? Zapraszam do komentowania, dziękuję.
MikeSkywalker Napisano 13 Marca 2021 Napisano 13 Marca 2021 Żadne wynalazki z Allegro, wspomniany Rockrider to według mnie najlepszy stosunek ceny do jakości i najlepsze co można mieć do 1500 złotych. Do tego polityka reklamacyjna Decathlonu bardzo przyjazna klientowi, czego w przypadku Kandsów czy Lazaro z Allegro nie dostaniesz.
Michal.le Napisano 13 Marca 2021 Autor Napisano 13 Marca 2021 Rozumiem i przekonuje mnie kwestia gwarancji/reklamacji, dlatego wolałbym odpuścić allegro. Samemu wstępnie zdecydowałem się na Rockraidera po lekturze forum. Problem tylko z dostępnością i możliwością zamówienia go, bo od co najmniej tygodnia nie ma "mojego" rozmiaru. I stąd prośba o przejrzenie rowerów z ww. linków. naprawdę nie warto? Aż tak źle wyszperałem?
MikeSkywalker Napisano 13 Marca 2021 Napisano 13 Marca 2021 Rowery przejrzałem już wcześniej i jak wspomniałem - nie warto. I nie, nie wyszperałeś źle - po prostu Decathlon ciężko pobić więc siłą rzeczy w tak mocno okrojonym budżecie trudno o coś solidnego. Takie czasy że wszystkiego brakuje. A tydzień czekania na rower to naprawdę mało. Powinni mieć wiosenne dostawy, dopytałbym.
Michal.le Napisano 14 Marca 2021 Autor Napisano 14 Marca 2021 Dopytywałem i dostałem odpowiedź. Przekopiuję tutaj dla innych szukających: "Uprzejmie informuję, że dostawy rowerów marki Rockrider są zaplanowane między końcem marca, a początkiem czerwca w zależności od modelu, koloru oraz rozmiaru. Dostawy od producentów uzupełniają zarówno stan magazynów regionalnych jak i sklepów stacjonarnych w ustalonej z góry ilości. Na obecny moment nie wszystkie modele są dostępne w sklepach stacjonarnych z uwagi na dopiero rozpoczęty sezon rowerowy, pierwsze dostawy oraz szybką sprzedaż nowych sztuk." U mnie to dużo zmienia, bo tyle czekania, to kolejne bilety miesięczne i... chyba w cenie biletu zgarnę jakąś tanią używkę na chodzie, a w międzyczasie albo Decathlon się zatowaruje, albo ja uzbieram dodatkowe fundusze i kupię od razu coś porządniejszego. A jeżeli ktoś doczytał do tego miejsca, to może ma propozycję gdzie szukać wyprzedaży roczników jakichś "firmówek" w przedziale 2000+?
Safar Napisano 14 Marca 2021 Napisano 14 Marca 2021 W tej cenie nowy rower MTB, to: - po pierwsze się nie wybrzydza, bo wybór niewielki. - po drugie również się nie wybrzydza bo czasy są takie, że rowerów brakuje. - po trzecie, Decathlon to najlepsze rozwiązanie w te cenie jak piszą koledzy powyżej, ale widać obowiązuje pkt. Na słynnym portatu aukcyjnym znalazłem takie coś > https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-romet-rambler-r9-0-2020-17-10425714291, możesz jeszcze spojrzeć na Kandsa w podobnej cenie.
MikeSkywalker Napisano 15 Marca 2021 Napisano 15 Marca 2021 10 godzin temu, Michal.le napisał: A jeżeli ktoś doczytał do tego miejsca, to może ma propozycję gdzie szukać wyprzedaży roczników jakichś "firmówek" w przedziale 2000+? Przykro mi ale takie rowery nie istnieją W zeszłym roku było takie parcie na rowery że skutecznie wymiotło wszystkie zapasy ze sklepów. Inną sprawą jest to że rowery za ok. 2000 czy nawet do 3000 sprzedają się dobrze w sezonie bez żadnych rabatów. Ustaliłbym jakiś konkretny budżet, bo bez tego ani rusz i przejrzał propozycje na forum. Byle taki rower miał kasetę zamiast wolnobiegu, przerzutki Altus, Acera, bo Tourney to byle co, i nie był jakąś "marką Allegro" tylko czymś firmowy, co gwarantuje że pozostałe komponenty jak np. koła będą cokolwiek solidne a nie z plasteliny. Jak rower ma być teraz do codziennych dojazdów to jakikolwiek trup na kole 26" da radę, byle to w miarę na chodzie było. Bo sklepy powoli się zapełniają.
Michal.le Napisano 16 Marca 2021 Autor Napisano 16 Marca 2021 No cóż... Myślimy tak samo 😁 Już przywiozłem pociągiem jakiegoś staruszka za niecałą stówkę, gdzie samo siodełko jest warte więcej, niż cały rower. Ot, taka okazja się trafiła. Tylko klocki wymienić i może długo posłużyć. Dziękuję za wytłumaczenie jak to obecnie wygląda na rynku. Nie spodziewałem się. Mój ostatni rower miałem przez 8 lat, a odkupiłem go okazyjnie od kolegi. Author, na deorach, hydraulika, leciutki i "bajerancki", ale niestety zużył się a i ja go trochę nie uszanowałem katując go całorocznie. Teraz, jak już mam jakieś rozeznanie, to chyba postaram się go reanimować. Może to być bardziej opłacane. Wystarczy większa rama, nowy widelec. Korba też by się przydała. Przekalkuluję. Jak się nie uda, to na przyszły rok/za dwa lata będę startował z pułapu 3000+. A wracając do głównego tematu, to może się komuś przyda info. Sprawdźcie sobie lokalne oferty w sports direct, bo na niektóre modele po 20% taniej. Muddyfox Collussus 300, na Acerach, kaseta 24, tarczówki mechaniczne, 29" za niecałe 1200zł u mnie w mieście. Były jeszcze dwa modele w całkiem fajnych cenach, ale nie pamiętam. Ode mnie tyle w temacie, lecę przeglądać pozostałe działy. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.