MisioFrotte Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 Wybieram rower dla syna, lat 14, wzrost 170 i 55 wagi. Oprócz zwykłych 'technicznych' kryterium dochodzi problem z orientacją, stąd tytuł. Jeździ na rowerze od wielu lat, miał jakiegoś Hexagona mini (czy replica, nie pamiętam), teraz górski, ale wyrósł. Gros czasu jeździmy albo po ścieżkach albo po utwardzonych ścieżkach leśnych. Co do specyficznego charakteru użytkownika docelowego: - dobrze by było, żeby górna rura ramy była stosunkowo niska (damki odpadają, bo są damskie) na wypadek nieplanowanych hamowań. Czuje się wtedy znaaacznie pewniej - lekko chodzące klamki/cyngle przerzutek, ze względu na obniżoną małą motorykę (mało siły w palcach innymi słowy) - BARDZO wyraźne oznaczenie biegów, żeby wiedział co kliknąć jak będę krzyczał "TRÓJKĘ WRZUĆ!" - w związku z powyższym w sumie im mniej biegów tym lepiej, bo łatwiej zdecydować, który wrzucić A może wręcz przerzutki tylko z tyłu? - Hamulce pozwalające na dozowanie siły hamowania, żeby jak krzyknę "ZWOLNIJ!" nie zatrzymywał się od razu w miejscu ALE Ważne też oczywiście, żeby był fajny i miał fajny osprzęt (cokolwiek "fajny" miałoby oznaczać). Więc walju for mani też chcę, stąd pomysł na Indiana jako alternatywę dla Krossa. Dumam na Krossem Evado 4.0 i Indianem X-cośtam 5. Może Marin Fairfax? Nie boję się wynalazków, ale 2500 to GÓRNA granica, więc będę zobowiązany jeśli nie będzie porad - dożuć 300 złotych i kup Marin Four Corners (wiem, więcej niż 300).
chudzinki Napisano 10 Marca 2021 Napisano 10 Marca 2021 "DoRZuć". Coś mi nie gra, bo piszesz o niskiej ramie, a wrzucasz standardowe. Cytat lekko chodzące klamki/cyngle przerzutek, ze względu na obniżoną małą motorykę (mało siły w palcach innymi słowy) BARDZO wyraźne oznaczenie biegów To chyba najlepsze byłyby manetki obrotowe. Nic mi nie przychodzi do głowy co spełnia te warunki... https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside900/_/R-p-300794 , ale rama taka chyba nie bardzo, poza tym mam obawy co do rozmiaru (ze względu na długość rąk) i nie wiem jak manetki.
MisioFrotte Napisano 11 Marca 2021 Autor Napisano 11 Marca 2021 I słusznie nie gra, bo nie znalazłem takich pomiędzy męskim a damskim więc pytam mądrzejszych Ta rama na zdjęciu to chyba coś czego szukam, nie wiem jak na żywo. Ale z kolei manetki obrotowe odpadają, były dwa rowery temu. Niestety nie jest tak, że to po jednym kliknięciu zaskakuje, więc znaaacznie mniej czytelne niż tradycyjne. IDEALNY to byłyby wyświetlacz z wielgachnym numerem biegu, &
chudzinki Napisano 11 Marca 2021 Napisano 11 Marca 2021 To chyba tylko niższe klasy manetek typu Tourney. Nie wiem jakby to wyglądało w praktyce, tylko głośno myślę, ale możesz spróbować opisać na manetce markerem, może kolorami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.