Skocz do zawartości

[Korba shimano slx fc-m7000] Kompatybilność.

Bartek0801

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim. Mam pytanie odnośnie kompatybilności korby shimano slx fc-m7000-2 36x26T. Chce taką kupic i nie mam pewności czy będzie pracowała z kasetą SRAM PG-1070 PowerGlide II 10-sp 11-36T. Generalnie chce zostać przy napędzie 10 rzędowym, a korba jest dedykowana do napędów 11 rzędowych. Teraz pytanie czy mogę taką korbe połączyć z tą kasetą? Na moja logike wydaje mi sie, że tak, ale nie mam pewności i nie wiem czy kupować. Proszę o poradę :) Dodam, że na początku myślałem o innej korbie. Mianowicie Shimano Deore FC-M6000-2 34-24T 175mm. Ta na pewno pasuje z tym, że slx fc-m7000 bardziej mi się podoba ;P i chyba jest klasę wyżej. Nie wiem czy jest lżejsza, ale nie bardzo mi na tym zależy.

• Mod Team
Napisano

Bez problemu możesz zastosować korbę SLX M7000 w takim napędzie 10s. Wszystko będzie działało poprawnie.

Sprawdź tylko czy twoja przerzutka tylna ogranie taki napęd i przednia czy jest dostosowana do współpracy z taką korbą.

Napisano

Przerzutka to Shimano SLX, Shadow Plus, SGS cage, 10-speed. Myślę że powinna dać radę. Z kolei przednia to SRAM X5, high-clamp 34.9mm, 2x10. Wydaje mi się że też powinno działać. Na pewno trzeba będzie podnieść ją i wyregulować.

• Mod Team
Napisano

42 to maksimum, pytanie jeszcze jaka jest zalecana różnica pomiędzy największą a najmniejszą zębatką korby. Niestety nigdzie takiej informacji nie mogę znaleźć. Pozostaje spróbować i ewentualnie zmienić przerzutkę jeśli coś będzie nie tak jak należy. Chyba, że ktoś jest w stanie potwierdzić działanie Sram X-5 z korbą o podanych zębatkach.

Napisano

Ok rozumiem. Postaram się znaleźć coś w temacie. Jeżeli nie to po prostu kupię i zobaczę jak działa. Jeżeli będzie słabo to zmienię przerzutke i tyle. Dziękuję jeszcze raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...