xcwalter Napisano 13 Grudnia 2020 Napisano 13 Grudnia 2020 Cześć, Zmieniłem ostatnio obręcze z Syncros XR1.0 Carbon 29" i na nowe DT XR 361 i nie wchodzą na niej moje Schwalbe Nobby Nic 29" 2.25. Straszliwie muszę się nad nimi pastwić, żeby wcisnąć i boje się, że w terenie mogę mieć kłopot. Dlaczego tak się dzieje, czy jest na to jakieś lekarstwo? Czy teraz jestem ograniczony do wąskiego zbioru jakichś określonych opon?
Gość Napisano 14 Grudnia 2020 Napisano 14 Grudnia 2020 Opony i obręcze Tubeless? Jeżeli tak, to musisz znać technikę. Rant opony spychasz do środka obręczy ( jest tam wgłębienie), przez co jest trochę luzu i wtedy możesz założyć po całym obwodzie. Analogicznie z drugiej strony. Wciskasz do środka i zakładasz. Przy pompowaniu opona na ogół "strzela", co oznacza że wskakuje na rant. Ja dodatkowo robię tak, że po napompowaniu do około 2.5 Bar ( przy dętce wystarcza żeby opona się ułożyła), spuszczam zupełnie powietrze i sprawdzam czy rant zostaje na swoim miejscu, to jest nie zjeżdża do środka obręczy. Wiele zależy od samej obręczy, niektóre mają mniejsze, inne większe wgłębienia. U mnie nie było zupełnie problemu, aż do momentu zmiany taśmy w ostatni weekend. Nie udało mi się jej naciągnąć na tyle mocno, żeby weszła w wgłębienie, przez co montaż opony był mocno utrudniony. Żeby sobie pomóc, psiknąłem na szmatkę spray silikonowy i wytarłem krawędź opony żeby się wślizgnęła na obręcz. Potem wytarłem Izopropanolem, żeby nie było poślizgu już po montażu. Niektóre opony wchodzą łatwiej, inne ciężej, kwestia wprawy. Jak się nauczysz, to nie będzie większego problemu ze zmianą. Tyle że problem może pojawić się przy wymianie dętki w terenie. Na koniec sezonu zmieniałem w lesie i nie byłem w stanie zmusić opony żeby wskoczyła na miejsce. Ręczną pompka nie ogarnęła, ale tego się spodziewałem, ale żeby kompresor też miał problemy... Najwyraźniej brud nie pomógł w tej sytuacji.
kipcior Napisano 14 Grudnia 2020 Napisano 14 Grudnia 2020 Też mam XR 361. Na dzień dobry chciałem założyć nowe Barzo i za pierwszym razem poległem Wziąłem stare Mezcale i wlazły od ręki. Po pierwsze technika jak wyżej i nagle się da, a po drugie za każdym następnym razem wchodzą już łatwiej. W terenie problemów nie mam.
xcwalter Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Napisano 14 Grudnia 2020 2 godziny temu, skom25 napisał: Opony i obręcze Tubeless? Nie, a to ma znaczenie? Opony nie są. Wcześniejsze obręcze Syncros XR1.0 Carbon 29", były tubeless i Noby Nic-nie tubeless wchodziły bez używania łyżek..
Gość Napisano 14 Grudnia 2020 Napisano 14 Grudnia 2020 Nową oponę można wywinąć na lewą stronę i zostawić na jakiś czas np wieczorem a rano założyć , pójdzie sprawniej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.