Skocz do zawartości

[przerzutka shimano 105] Problem z trzecim biegiem

Jot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu mam problem z tylną przerzutką Shimano 105 z kasetą 11-34T. W górę i w dół wszystkie biegi wchodzą bardzo ładnie poza jednym - nie chce zrzucić z zębatki 30 (czyli drugi bieg na trzeci), a nawet jak już zrzuci to chce znów wrzucić łańcuch w górę na dwójkę. Nieraz też wrzucenie z 4 na 3 powoduje, że chce wejść na 2, ale nie zawsze. Tylko z tym jednym biegiem jest problem. Oczywiście pomaga poluzowanie linki, ale wtedy z najniższymi biegami jest problem, to znaczy nie wszystkie wchodzą gładko. Nie jest winna kaseta, bo mam dwie na dwóch zestawach kół i nie ma różnicy.

Napisano

A jaka to seria 105? Jestes pewny ze przerzutka obsluguje tak szeroki zakres? 

Napisano

Sprawdzałem, bo też o tym pomyślałem, nawet go odkręciłem. Nie wygląda na krzywy, zresztą nie ma powodu, bo nic mi się z rowerem nie stało. A wcześniej biegi wchodziły idealnie. Więc pewnie przerzutka, tylko dlaczego akurat jeden bieg.

Napisano

Próbowałeś regulować odległość kółka przerzutki od kasety? 

A to że wcześniej było ok, a teraz nie jest, dość mocno wskazuje właśnie na jakieś uszkodzenie mechaniczne. Uwierz mi, że naprawdę niewiele trzeba żeby skrzywić hak lub przerzutkę. Ja w MTB miałem krzywy hak i przerzutkę. Niby wszystko działało, ale biegi zmieniły się "ospale" lub wbijały się dość mocno i tak na przemian.

Dla świętego spokoju możesz też zmienić linkę. Może się gdzieś postrzępiła lub o coś haczy. Przy okazji przy montażu nowej, sprawdzisz czy pancerz nie ma jakiś "ciasnych" miejsc gdzie linka mogłaby się blokować. Ja w ten sposób przypadkiem odkryłem dlaczego moja przerzutka tak beznadziejnie zbija biegi. Okazało się że za mocno dokręciłem uchwyt pancerza, który blokował linkę i uniemożliwiał powrót przerzutki. 

Wrzuć zdjęcie haka i przerzutki od tyłu roweru, tak żeby było w linii z osią ramy.

Napisano

Może to kwestia zdjęcia, lub tego że łańcuch lekko naciąga przerzutkę, ale ja mam wrażenie że coś jest krzywo.

Napisano

No jak się przyjrzałem, to kółko jest faktycznie minimalne przechylone od osi, ale być może tak ma być? Czy powinno być idealnie równolegle? Dodam, że rower był niedawno w serwisie z innego powodu i może tam mu coś zrobili.

Napisano

Ciężko powiedzieć. Łańcuch też trochę naciąga przerzutkę, przez co może być odchylona. Natomiast fakt że działało a nie działa, daje do myślenia.

Hak czy przerzutkę bardzo łatwo skrzywić, dużo też zależy od samej budowy haka. W moim Kross do MTB hak wygląda jak kawał solidnego metalu. W Accent znowu haki były takie filigranowe, że w MTB chyba co rok wkładałem nowy, bo pod koniec sezonu wiecznie coś było nie tak.

Jeżeli to jest jakiś popularny wzór haka, to może warto kupić nowy. Cena to 20/30 zł a wymienisz go sam. No chyba że jest to jakiś dedykowany wymysł, wtedy zaczyna robić się smutno i nie ma co wymieniać "na próbę".

Napisano

Nie wiem czy by Ci się to udało, bo będzie widać ślady montażu.

Możesz jeszcze podjechać do serwisu, żeby sprawdzili czy hak jest prosty. Robi się to odpowiednim narzędziem, z tym że moje doświadczenie jest takie, że może to i działa przy bardzo dużym skrzywieniu, bo super precyzyjnie raczej ciężko ustawić. No chyba że u mnie serwisant nie potrafił dobrze tego zrobić, bo z tym różnie bywało.

Napisano

A masz jakieś doświadczenie z hakami wycinanymi CNC? Te oryginalne są kute. Piszą, że są sztywniejsze i przerzutka dokładniej chodzi, a to tylko 4 funty różnicy. Tylko jak sztywniejsze, to mniej chronią ramę przed uszkodzeniem.

Napisano

Hak ma za zadanie się zgiąć żeby chronić ramę i przerzutkę. Ja bym przy tym pozostał, bo hak to nadal najtańszy element. No chyba że trafisz jakąś egzotykę, co się zdarza. Wtedy warto brać to co jest.

Co do precyzji zmiany biegów przy takim haku, to ja bym chyba między bajki to włożył. Przerzutka generuje jakieś obciążenie, ale chyba nie takie żeby non stop wyginać hak.

• 3 tygodnie później...
Napisano

No i miałeś chyba rację. Kupiłem nowy hak u oficjalnego dystrybutora tych rowerów w UK. Wygląda wprawdzie delikatnie inaczej, ale pasuje i przerzutka teraz jest prosto. Musiałem też obrócić baryłką do regulacji tak z jeden obrót w lewo, żeby biegi wchodziły płynnie, co sugeruje, że wcześniej przerzutka była za blisko koła. Teraz działa wszystko idealnie. Wprawdzie sprawdzałem na trenażerze, ale co za różnica. Nie wiem tylko czy dobrze zamocowałem przerzutkę, ale to temat na inny wątek.

Dziwne tylko, że ten hak się nie złamał, tylko zgiął, jeśli zadaniem haka jest ochrona ramy przed działaniem dużych sił. Nie wnikam już kiedy to się stało i co się działo z tym rowerem, bo rower był w różnych serwisach, w tym w centrali europejskiej producenta, bo w Polsce sobie nie umieli poradzić z naprawą innej rzeczy. Ważne że działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...