Skocz do zawartości

[do 1200 zł] cross/MTB

OzzyM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po kilkunastu latach bez roweru przymierzam się do powrotu i byłbym wdzięczny za każdą pomoc w kwestii tego w jaki rodzaj sprzętu się kierować, bo wchodzę w temat z praktycznie zerową wiedzą.

wzrost - 170cm

waga - 75kg

przeznaczenie - offroad pod Warszawą, czyli głównie leśnie ścieżki/korzenie/pola, ale też potencjalny piach i pagórki; w tym także zimą; w planie też póki co bardzo amatorski start na krótkich dystansach w maratonach MTB wokół Warszawy w najbliższym półroczu (później, jeśli złapię na nowo bakcyla, planuję przesiadkę na droższy sprzęt)

cena - max mogę docisnąć do 1500 zł jeśli będzie tego mocno warte, optymalnie chciałbym się zmieścić w 1200 zł

Proszę o podpowiedź, w pierwszej kolejności, w stronę jakiego typu rowerów się kierować (cross/górski? na jakiej amortyzacji/hamulcach przy tym ograniczeniu cenowym?) i w miarę Waszych chęci o podpowiedzi konkretnych modeli.

Pozdrawiam :)

Napisano

Dzięki, sprawdziłem go wczoraj i faktycznie wydaje się solidny za tę cenę. Mam jeszcze pytanie co do rozmiaru - wg rozmiarówek do mojego wzrostu (170cm) pasuje M, ale przymierzając w sklepie zdecydowanie wygodniej siedzi mi się na S, na M mam zbyt wyprostowaną pozycję, wolę jeździć pochylony z siodełkiem minimalnie powyżej kierownicy. Czy dobranie za małego roweru może mieć jakieś negatywne długofalowe konsekwencje, np dla kręgosłupa albo po prostu komfortu jazdy? Coś na co nie zwrócę uwagi przy pojedynczej przymiarce w sklepie.

Napisano

A coś przeszkadza żeby w M-ce podnieść siodełko powyżej kierownicy? Trochę to dziwne bo generalnie większe ramy są też dłuższe, więc bardziej pochylają i rozciągają sylwetkę. 

Według mnie trzeba celować w M-kę a potem dopasować ją mostkiem do siebie. 

Napisano

Przy podniesionym do odpowiedniej sylwetki siodełku (i obniżonej na maxa kierownicy) w M-ce nie dosięgam stopami do ziemi. Ale przed zakupem pokombinuję jeszcze z ustawieniem i dłużej potestuję, może uda się dopasować Mkę.

Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...