Skocz do zawartości

[1800-2200] MTB - czy jestem skazany na zakup online?

GTwice

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję dla siebie roweru, zastosowanie - przejażdżki głównie po lesie, szutrowych drogach itp. Wzrost 178cm, waga 73kg.

Jest kilka interesujących mnie modeli:

Saveno Nevada 3.0 29, Unibike Shadow 29, Romet Mustang M1, Romet Rambler R9.3, R9.4, Kross Hexagon (w budżecie raczej 6.0), zapewne znajdzie się jeszcze wiele innych.

Mam wątpliwości co do rozmiaru - idealny byłby chyba 18 cali, takie są tylko Ramblery (które coraz trudniej dostać), reszta to 17 albo 19. W każdym sklepie słyszę różną opinię co do tego czy brać mniejszą czy większą ramę (pewnie w zależności od tego co zalega na magazynie, ale też zauważyłem że różne marki podają różne zalecenia). Niestety ciężko znaleźć niektóre z tych modeli w sklepach w okolicy i byłbym skazany na zakup online. Co powinienem wybrać?

Druga sprawa to osprzęt - bardzo to ważny temat? W jednym rowerze mamy np przerzutki Acera/Tourney, w drugim Altus/Altus - co wybrać w takiej sytuacji? Unikać Tourney jak ognia czy przy jeździe rekreacyjnej nie ma to znaczenia?

Napisano

Zerknij na rowery Ghost, seria Kato. Może trafi się jeszcze promocja bądź ktoś, kto odsprzedaje z powodu nietrafienia z rozmiarem. Była promocja i model 4.9 za 1999 zł. Osprzęt Acera z tylną przerzutką Deore, hamulce serii "alivio", każdy detal na przynajmniej poprawnym poziomie (sztyca, siodełko, mostek - xlc), łożyska zewnętrzne korby, demontowalne zębatki korby,  obręcze kapslowane itd. Rozmiar ramy, to właśnie takie 18" - na stronie producenta jest rozpisana geometria. Ja mam 183 cm wzrostu i brałem M-kę - trochę się oszukałem, bo L-ka (dłuższa zaledwie o 1 cm w długości rzeczywistej górnej ramy) pewnie pasowałaby mi lepiej, ale tam dali sporo dłuższy mostek. Dla Ciebie optymalna byłaby właśnie M-ka.

Obecnie w paru sklepach jeszcze mają go na stanie - pogooglaj. Cena internetowa 2299 zł, ale może zadziała rabat -10% za zapis w newsletterze - wówczas zmieścisz się w zakładanych widełkach cenowych. Sprawdziłem i mój kod obniżył cenę do 2070 zł.

Szczerze polecam - swojego co prawda sprzedałem, ale właśnie czekam na odbiór wyższego modelu (dopłaciłem do wersji z amortyzatorem powietrznym). Generalnie jakoś wykonania znacznie wyższa niż Kross, Romet itp.

Jeśli z Unibike'a, to spróbuj uderzyć w model wyżej - Fusion. Osprzęt już nieco wyższy, a da się znaleźć z drugiej ręki sztukę praktycznie nieużywaną za około 2100-2200 zł.

Napisano
W dniu 18.08.2020 o 03:53, AMeN napisał:

W jednym z wątków niedawno pytałeś o sens zakupów na OLX, a tutaj sypiesz linkami z ... OLX.

Talon ma super osprzęt...

Napisano

Jeśli do mnie piszesz, to chyba źle odebrałeś. Na to samo zwracałem uwagę koledze ( może niefortunnie napisałem ).

Napisano
W dniu 22.08.2020 o 17:52, darks86 napisał:

Zerknij na rowery Ghost, seria Kato. Może trafi się jeszcze promocja bądź ktoś, kto odsprzedaje z powodu nietrafienia z rozmiarem. Była promocja i model 4.9 za 1999 zł. Osprzęt Acera z tylną przerzutką Deore, hamulce serii "alivio", każdy detal na przynajmniej poprawnym poziomie (sztyca, siodełko, mostek - xlc), łożyska zewnętrzne korby, demontowalne zębatki korby,  obręcze kapslowane itd. Rozmiar ramy, to właśnie takie 18" - na stronie producenta jest rozpisana geometria. Ja mam 183 cm wzrostu i brałem M-kę - trochę się oszukałem, bo L-ka (dłuższa zaledwie o 1 cm w długości rzeczywistej górnej ramy) pewnie pasowałaby mi lepiej, ale tam dali sporo dłuższy mostek. Dla Ciebie optymalna byłaby właśnie M-ka.

Obecnie w paru sklepach jeszcze mają go na stanie - pogooglaj. Cena internetowa 2299 zł, ale może zadziała rabat -10% za zapis w newsletterze - wówczas zmieścisz się w zakładanych widełkach cenowych. Sprawdziłem i mój kod obniżył cenę do 2070 zł.

Szczerze polecam - swojego co prawda sprzedałem, ale właśnie czekam na odbiór wyższego modelu (dopłaciłem do wersji z amortyzatorem powietrznym). Generalnie jakoś wykonania znacznie wyższa niż Kross, Romet itp.

Jeśli z Unibike'a, to spróbuj uderzyć w model wyżej - Fusion. Osprzęt już nieco wyższy, a da się znaleźć z drugiej ręki sztukę praktycznie nieużywaną za około 2100-2200 zł.

Dzięki, zamówiłem akurat przedwczoraj Kands Hardstone Alivio. 2200 PLN za Alivio przód i tył (a wyczytałem że M4000 to praktycznie to samo co M592) i lepsze hamulce. Zobaczymy jak się sprawdzi.

Używki mnie nie interesowały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...