Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Tourney, duży luz

Danecki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich użytkowników :) Zakupiliśmy z żoną dość budżetowe rowery Kands, do rekreacyjnej jazdy. Cudów nie oczekiwaliśmy, ale na rowerach jeździ się całkiem przyjemnie i nic więcej nam nie potrzeba. W rowerze żony wszystko jest ok, natomiast mój rower (Kands Crossline 1100) wydaje na nierównym terenie dość dziwne dźwięki ( metaliczne dzwonienie ). Zlokalizowałem ich źródło i pochodzi z przedniej przerzutki Shimano Tourney. Na nitach jest strasznie duży luz, myślę że około pół cm i cała prowadnica łańcucha lata i po prostu dzwoni. Moje pytanie jest takie, czy reklamować tą część ? Może jest jakieś rozwiązanie na tą przypadłość, sprawa dziwna bo u żony nie występuje taki luz. Sama przerzutka działa dobrze i sprawnie zmienia przełożenia. Ewentualnie wymiana na jakąś wyższą serie może by była dobrym pomysłem. Z tyłu jest Shimano Acera.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Jutro jadę do sklepu gdzie kupiłem rower. Najprawdopodobniej wymienią na taką samą. Jeśli się uda może dopłacę do jakiegoś wyższego modelu, tylko czy jest sens....

Napisano

Tak, jest sens to wymienić na choćby o oczko wyżej czyli wspomnianego altusa. Czemu? Bo mocowanie linki i obejmy jest do ...py, obejma z założenia kaleczy lakier, do tego większość egzemplarzy ma takie luzy że klekocze jak zjeżdża z taśmy nie widząc nawet roweru.

Napisano

Dziękuję wszystkim za pomoc, przerzutka wymieniona na nową, też Tourney. Sprzedawca zgodził się na podmiankę z innego roweru, luz mniejszy lub większy był prawie na każdej, wybraliśmy najlepiej spasowaną i działa jak należy. Dokończę na niej sezon a na przyszły rok zmiana na wyższy model. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...