Skocz do zawartości

[Licznik Kross KR307] problem z obwodem koła przy oponie 29 x 2.40

Burito

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, usiłuję skonfigurować licznik KROSS KR307 dla koła 29x2.40. Instrukcja kończy się na 29x2.30, który wynosi 2326 mm.

Pozostałe:

29x2.10 wynosi 2288,

29x2.25 wynosi 2321,

29x2.30 wynosi 2326,

29x2.40 wynosi ???

Próbowałem obliczyć według opisu ale wychodzi jeszcze mniej. Może ktoś konfigurował ?

Napisano

Obwód koła to się mierzy miarką na podłodze, robisz linie kredą na oponie i asfalcie, prowadzisz rower, mierzysz, zrobione. różne obręcze,ciśnienie, opony, itd dadzą różne wyniki.

Napisano

Chcesz mieć prawdziwą prędkość to wpisz to co Ci miara pokazuje. Wpiszesz większą to licznik będzie zaniżał Wpiszesz mniejsza to odwrotnie.

Napisano

Ustawiłem na równo 2300 mm. Zobaczymy porównam odległości Endomondo z licznikiem KROSS KR307.

Opony w tym Scott Aspect 950 to KENDA  61-622 29x2.40.

Napisano
50 minut temu, Burito napisał:

porównam odległości Endomondo

A ten to niby dobrze mierzy ? :D

Napisano
6 godzin temu, Blueforce napisał:

Kalibracja lilcznika do prędkości z gps nie jest złym pomysłem- u mnie wychodziły identyczne.

A jak niby chcesz skalibrować licznik wg. gpsa? ( z endomondo ) ;)

Jedyną słuszną metodą jest poprawne wpisanie obwodu koła i tyle.

Napisano

Na smartfon pobierasz apikację poazującą prędkosć, mocujesz do kierownicy, jedziesz gdzieś jednostajnie, jeśli licznik rowerowy pokazuje:
wolniej- zwiększasz podany obwód o tyle procent( np 20 kmh/17kmh =1,17, obwód zwiększasz o 17 %) ie wynosiła różnica w prędkościach, próbujesz jeszcze raz i powinno być dobrze

Napisano

Dzielenie włosa na czworo - różnica między 2282 a 2300 to przecież niecały procent (~0,78%).  A jak jeszcze czujnik standardowo na przednim kole które w czasie jazdy ciut myszkuje, to i tak całą tę "dokładność"  można sobie w d... okładność wsadzić :)

Napisano

Jak ktoś chce mnieć najdokładniej  to obwód koła wpisac i tyle. Oczywiście wolny kraj - można sobie wpisywac dowolną wartość, 1,2,5, a nawet 10 % inną niż właściwą ;)

Myszkowanie przedniego koła to wciąż koło się obraca i pokazuje właściwą wartość przejechanego dystansu. I to dopiero drobiazg w porównaniu nawet z 0,78 % no chyba, że ktoś jeżdzi tylko uphille po bardzo krętych  singlach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...