Skocz do zawartości
manexus

[napęd] Chrobotanie łańcucha na niskich przełożeniach i środkowym blacie

Rekomendowane odpowiedzi

manexus
Napisano (edytowane)

Zachciało mi się wymienić napęd na 3x10 no i teraz mam problem :(

Przerzutka tył nowa deore  M5120, kaseta Hg 500, korba mt300- może z 400km przebiegu, łańcuch connex 10s, piasta Novatec.  Na najmniejszych koronkach pracuje ok - nie mam zastrzeżeń, bez obciążenia , na stojaku też - zmiana biegów płynna w obie strony. Natomiast pod obciążeniem na środkowym blacie z przodu i 3-4rech największych koronkach z  mam chrobotanie  dokładnie takie  jakby łańcuch tarł o przednią przerzutkę - a nie trze. Niezależnie czy sprzęgło włączone czy nie. Jeździć się da ale komfort żaden.

Na pierwszy strzał poszedł hak - może krzywy? Zmieniłem na nowy - bez poprawy. Może coś z suportem? Bez łańcucha korba chodzi gładko i kręci się naprawdę długo, więc to nie to. Przełożyłem jedną podkładkę na prawą stronę, też bez efektu. Linki sprawdzone- chodzą w pancerzu bez oporu. Łańcuch płukany przed montażem i elegancko przesmarowany, dalej chrobotanie. Po prostu napęd nie toleruje przełożeń 1,2,3,i może 4 zestawionych ze środkowym blatem. Z tego co czytałem większość ludzi o ile ma problemy z chrobotem to raczej na wysokich np 11stce. Akurtat tu u mnie cisza. Przy pracy z młynkiem problemów nie ma na całej szerokości kasety.

Ktoś miał podobne doświadczenia? Zapewne coś źle zrobiłem -tylko co?

Zastanawiałem się nad przesiadką na 1x10  ale jak ma mi chrupać na najniższych to nie zdzierżę... 

Edit:

Łańcuch w wózku poprowadzony poprawnie.

Edytowane przez manexus

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
inforobert

Zmień łańcuch na KMC.

Sprawdź czy przerzutka jest równolegle ustawiona do blatów korby

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Rafał87

sprawdz czy dobrze dokrecona jest zebatka do korby

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
manexus
Napisano (edytowane)

Łańcuch KMC jest w drodze.  Wcześniej miałem łańcuchy 8rzędowe  Connexa i takich kwiatków nie było - teraz założyłem 10sX więc takie zachowanie jest dla mnie zaskoczeniem -o ile okaże się, że to jednak jego wina. Na tyle, na ile oko widzi to wózek jest równolegle. Zębatki dobrze dokręcone tak samo jak i kaseta.

Edytowane przez manexus

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Lawstorant

Ja mam 3x10 M6000 i na środkowym blacie nie da się używać największych koronek kasety bez tarcia o wózek.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Mateusz30

Zużyte koronki. To że miały mały przebieg nic nie znaczy. Mogły mieć mały przebieg na zajechanym łańcuchu.

Connex robi najlepsze łańcuchy. KMC w porównaniu do nich to guma od majtek. Wystarczy wziąć do ręki i porównać jakość wykonania. Albo pojeździć samemu.

Jeżdżę na connexie SX 11rz, wcześniej jeździłem na KMC, schimano i dużo na sramie. Ogólnie trzeba sobie powiedzieć, że kmc robi ta sama firma co schimano. Nie różnią się trwałością, z którą jest słabo w mtb. Sram jest nieznacznie lepszy i tańszy jeśli chodzi o łańcuchy. Connex to przepaść. Pracuje perfekcyjnie i jest duuuuuużo trwalszy.

Jedyne drobre łańcuchy schimano to szosowe od 10rz w górę od ultegry. Reszta to padaczka.

2 godziny temu, Lawstorant napisał:

Ja mam 3x10 M6000 i na środkowym blacie nie da się używać największych koronek kasety bez tarcia o wózek.

Bo jest źle ustawione.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
manexus
Napisano (edytowane)

Nie są zjechane, chyba, że fabrycznie - bo kaseta nowa założona do nowej przerzutki. Natomiast na zębach korby nawet otarć jeszcze nie widać. Łańcuch był też connexa ,nowy na 8s, z nową kasetą z którą na tej korbie przejechał max 400km. Założyłem dzisiaj łańcuch kmc 11.93  kierując się sugestią z jakiegoś wątku aby włożyć 11stkę. Objaw identyczny tylko ton łagodniejszy. Więc albo wadliwa kaseta 11-32 , albo z korbą nieteges...

Jutro zajadę do serwisu może chłopaki coś wymyślą. Mogę ewentualnie spróbować przewalić wszystkie podkładki na lewo.

Edytowane przez manexus

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
manexus

Jednak  z serwisem się wstrzymam do przyszłego tygodnia. Przetestowałem napęd na narrow wide - efekt podobny. Jednak na KMC coraz mniej - widocznie potrzebuje dotarcia. Zobaczę co będzie się działo w przyszłym tygodniu. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
manexus

Jakby ktoś miał podobny problem, to napiszę, że problemy zostały wyeliminowane po zmianie na kasetę sunrace 11-36, więc to raczej było to. Łańcuch został kmc i  słychać go tylko przy naprawdę ostrych podjazdach. Zapewne za kilka setek sprawdzę jak działa z connexem. Po kilkudziesięciu kilometrach na hg 500 zaczęło robić się znośnie ale moja niecierpliwość wzięła górę. Obyło się nawet bez jakichkolwiek regulacji przerzutki, biegi wchodzą jak marzenie :) a hg500 trafi na zimę na koło do trenażera albo z czasem do roweru syna.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×