Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] alivio RD-M4000 + manetki alivio SL-M430 3x9 problem z regulacją

Robertollo44

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wiem temat wałkowany ale konkretnie chodzi o to zestawienie. Przerzutka nowa, manetki nowe, linki nowe i pancerze też. Skończyłem składać rower i została regulacja z najmniejszej na największą wchodzi oczywiście po regulacji śrubą baryłkową natomiast z najwększej na najmniejszą kończy się na 7 biegu i dalej nic kiedy znów podreguluje baryłką schodzi na najmniejszą ale z koleji znów występuje problem z najmniejszej na największą i tak w koło. Co robię źle wszystko nowe rama leader fox max pro, korba acera holowteh 2. Ratujcie bo chcę już śmigać na rowerku.

Napisano

Coś uniemożliwia przerzutce zejście na najmniejsze koronki lub/i jest źle wyregulowana.  Bądź krzywy hak, bądź linka uszkodzona i haczy w pancerzu. W każdym razie rozwiązanie musi być banalne.

Napisano

Jeszcze nie wydłużyłem pancerza ale teraz wygląda to tak że przerzutka na 7 biegu przy kreceniu korbą po kilku obrotach schodzi niżej a później spada na ostatnią biorąc dwie naraz.

Napisano

Problem zlokalizowany. Człowiek uczy się całe życie i problem banalny ale przedewszystkim moje niedopatrzenie. Linkę przerzutki zapiołem na odwrót, nie w rowku gdzie powinna być ułożona i niby nic takiego bo zapięta była ale jednak kąt ciągu linki lekko zmieniony i problem gotowy. Dzięki za zainteresowanie i zamykam temat. 

Pozdrawiam wszystkich zwariowanych pozytywnie i życzę bezpiecznych wycieczek rowerowych.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeszcze jedno pytanie odnośnie hamulców tarczowych: czy te podstawowe schimano mt200 są coś warte? czy lepiej zostać przy vbrake i dozbierać kasę na chociażby podstawowe deore.

Napisano

Lepiej dozbierać,  jeśli już. Bo i tak czekałby Cię wydatek - nowe koła. Jeśli nie jeździsz w górach czy jak pada deszcz, czyli generalnie po suchym i płaskim/stosunkowo płaskim to v brake wystarczą. Ale to moja opinia. Oczywiście, jeśli masz słabe klamki i szczęki ( v brake ) lub/i klocki + niewycentrowaną obręcz to jest co poprawić w v brejkach. ( stosunkowo małym kosztem )

Napisano

Takiej właśnie spodziewałem się odpowiedzi i też tak zrobię. 

Klamki są wystarczające schimano deore z lat bodajże 90 z tym servo wave chyba tak to się nazywa ale są zacne i są o wiele lepsze niż nowe które mam w drugim rowerze BL T4000, szczęki BR T4000, klocki author 3CC z trzema mieszankami gumy powiem, że dają radę.

Napiszcie mi jak wrzucać zdjęcia na forum.

Napisano

Potwierdzam, że szczęki BR T4000 bardzo dobrze dają radę w 26'' także w górach i na mokrym, oczywiście przy użytkowaniu z wyobraźnią i przy założeniu, że ważysz tak do 80 kg. Więc jeśli masz dobre klamki w tym rowerze oraz widelec, który Cię zadowala, nie ma sensu wydawać więcej pieniędzy na 26".

Napisano
3 godziny temu, Robertollo44 napisał:

Klamki są wystarczające schimano deore z lat bodajże 90 z tym servo wave

Obstawiam bl-m600 i tak, wtedy były bdb klamki. Możesz śmiało zostać przy v brejkach.

Wrzucić najłatwiej tutaj :

https://imgbb.com/

i potem miniaturki bbcode do miniaturki z odnośnikiem i tutaj wkleić link ( można wrzucić wiele zdjęc za 1 razem - bodaj 16 czy 20 na raz )

Napisano

Dzięki, chciałem się skromnie pochwalić moim pierwszym złożonym rowerem na kołach 26 cali i ramie leaderfox maxx pro. Następny już czeka w kolejce na złożenie ale już na kołach 28 cali cross-trekking i właśnie do niego przymierzam założyć tarcze ale się pospieszyłem i już wcześniej zakupiłem koła na vbrake. Stwierdziłem jak wcześniej, pojeżdżę na tym co już zakupiłem i doskładam do hydrauliki lepszej niż te mt200.

Jeszcze jedno czy jest możliwość wyregulowania przedniej przerzutki tak aby na skrajnych przełożeniach nie ocierał łańcuch o prowadnicę, (wiem tak nie powinno się użytkować przełożeń).

Napisano

Zalezy od przedniej przerzutki, ale głównie od linii łańcucha. Zrób 47,5 mm ( zamiast 50 mm ) Najczęściej trzeba wymienić suport na krótszy, a jak masz korbę ze zintegrowaną osią to podkładkę pod miską suportu (  jedną ) z prawej na lewą przełożyć.

Podaj model korby. Lub zdjęcie.

Napisano

Mechanizm Korbowy Acera 9rz FC-MT300 44/32/22  175mm + wkład suportu shimano SM-BB52 zintegrowana oś, linia łańcucha 50, Łańcuch KMC X9.93 9 rzędowy, Kaseta Shimano  CS-HG200 9 rzędowa 11-32

jeżeli się nie mylę to przednia przerzutka deore XT model FD M750

2 podkładki od strony napędu i 1 podkładka po lewej. 

A propo tych podkładek ja w komplecie miałem 4 sztuki 2x2.5, 1x0.70 i 1x1.80 wszystkie z tworzywa, przy mocniejszym dokręcaniu łożysk te cieńsze tak jakby je wyciskało co mnie irytuje. 

Napisano

Daj jedną 2,5 mm na prawą stronę, resztę na lewą, ocieranie łancucha o wózek przerzutki znacznie się zmniejszy. ( m.in raczej ustawisz tak, że na środkowej 32 na korbie będziesz miał do dyspozycji całą kasetę oraz na 44  na korbie będziesz miał 6 najmniejszych z tyłu )

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...