player01 Napisano 4 Lipca 2020 Napisano 4 Lipca 2020 Witam Do jazdy na rowerze chcę wrócić mniej więcej po 15 latach, moje wymiary to 183cm wzrostu i 80kg. Kiedyś byłem dość wkręcony-trasy rzędu 40-50km 2/3 razy w tygodniu, składanie roweru typowo pod siebie itd i ciągnie mnie żeby wrócić do tego hobby. Póki co jazda będzie raczej "rekreacyjna", trasy rzędu 30-50km: asfalt-szutry/las 50:50 ale chciałbym żeby nie był to zakup jednorazowy/na chwilę, tylko raczej temat bardziej rozwojowy bo może się znowu "wkręcę"... Boost, taper i sztywne osie to generalnie must have ale czy da się to znaleźć w rowerach za ok 3000-3400pln, a do tego mieć sensowny osprzęt? Jak wiadomo w tym roku jest szaleństwo na rynku rowerowym więc z racji braku dostępności rowerów w moim budżecie szczególnie i rozmiarze kupiłem kilka dni temu Mongoose Tyax Expert 29 2020: https://int.mongoose.com/collections/hardtail/products/tyax-29-expert Na razie rower stoi w kartonie wiec mam możliwość zwrotu. Dostałem od znajomego ofertę na Big Nine 500 za 3400zł ale nie wiem czy będzie to lepszy wybór niż Mongoose? Ani Tyax Expert, ani zwykly Big Nine 500 nie ma niestety sztywnych osi ale zastanawia mnie zapis w specyfikacji ramy Mongoose: " Tectonic T2, aluminum, 29” cross country geometry, internal cable routing, 9 mm x 141 mm QR dropout convertible to 12 mm x 148 mm thru axle, replaceable hanger, tapered headtube ", z którego wynika, że da się ją "przekonwerotwać" na 12x148mm, zgadza się? Z polecanych na forum modeli: -Kellys Gate 30: brak rozmiaru i dostępności w moim rozmiarze z modelu 2019, natomiast model 2020 przekracza budżet i nie chcą dawac żadnych rabatów bo tez zostały pojedyncze sztuki w rozmiarze M. W 2019 tez siedzi ten sam uginacz co w Mongoose, w 2020 jest już Recon ale niezależnie od rocznika są sztywne osie wiec to niewątpliwa przewaga. -Medrida Big Nine 500 Lite: w przeciwieństwie do zwykłej 500setki ma już sztywne osie ale przekracza budżet wiec odpada. -RR XC50/100: brak dostępności w rozmiarze L, brak możliwości uzyskania jakiegokolwiek rabatu wiec też poza budżetem. Jeżeli nie ten Tyax i nie zwykły Big Nine 500 to czego szukać w budżecie 3000-3400pln? Oczywiście chciałbym sztywne osie i lepszy amor niż ten XCR Air ale nie wiem czy uda się to zrealizować w takiej kwocie. Kwestia napędu jest dyskusyjna-jedni polecają 1x12 i ewentualną wymianę blatu na 34 lub 36T jeżeli będzie taka potrzeba, inni są zwolennikami 2x10 więc tu jestem otwarty. Na wyprzedaże rocznika 2020 i uzyskanie jakichś większych rabatów w tym roku nie ma co liczyć bo modele 2020 już się praktycznie skończyły i jak np rozmawiałem z przedstawicielem Treka, to od drugiej polowy lipca mają sprzedawać już model 2021 ale ceny będą wyższe niż modeli 2020 o jakieś 20%. Z góry dzięki za pomoc.
player01 Napisano 4 Lipca 2020 Autor Napisano 4 Lipca 2020 edit: oczywiście moja pomylka-w Kellys Gate 30 2019 i 2020 siedzi ten sam uginacz co w Mongoose-XCR Air
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Lipca 2020 Mod Team Napisano 4 Lipca 2020 Nieco drożej, bo 3.8 k, ale z Reconem, osprzętem w większości Deore i sztywnymi osiami ( co prawda nie boost ) : Kross Level 7 2019
player01 Napisano 4 Lipca 2020 Autor Napisano 4 Lipca 2020 Dzięki za propozycję ale jeżeli mógłbym naciągnąć budżet do tych 3800pln, to wziąłbym Gate 30 i byłoby po temacie. Niestety nie mogę...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Lipca 2020 Mod Team Napisano 5 Lipca 2020 Ja bym się zastanowił - XCR i wąskie obręcze to średni pomysł, choć boost już jest...
player01 Napisano 5 Lipca 2020 Autor Napisano 5 Lipca 2020 Fakt, ani koła, ani amor nie jest w Gate 30 najwyższych lotów. Krossa nie chce, nie przemawia do mnie ta marka, podobnie jak Romet, czy RR. Może to błąd ale cóż...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.