Skocz do zawartości

[stery] Gwiazdka i rozmiar Raidon 29

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, brat sobie kupił nowy rower i dostałem w spadku takiego cudaka. https://katalog.bikeboard.pl/produkt,2014,rowery,12286

Brat miał założoną przedłużkę sterów ahead. Mi to nie pasowałem i się tego pozbyłem.

Odkryłem, że gwiazdka od jego druciarstwie jest lekko przekrzywiona i zgubiony został orginalny korek. Co się przekłada na to iż korek jest chyba za mały a śruba wchodzi pod lekkim kątem, do tego powstały mi trzaski w rowerze i podejrzewam, że może to być tego wina.

20200611_162122.thumb.jpg.10d8d0568948353af243046169ad9c14.jpg

Amortyzator to Santour Raidon powietrzny a główka jest taperowana.
Na stronie producenta jest napisane Łożyska sterów 1i1/8"-1i1/2" . Jesli faktycznie jest to 1-1/8 to ten kapselek powinien pasować a średnio pasuje.
Co mam zakupić, żeby było dobrze bo chcę wymienić gwiazdkę i korek ?

A może ta podkładka co jest na górze powinna być na dole a korek osadzony bezpośrednio na mostku?

update - chyba sam sobie odpowiedziałem bo zdjęcie nowego roweru wygląda tak - więc może ta podkładka co jest na górze jest od tamtej chińskiej przedłużki i dlatego coś tu nie pasuje. ?
ALe musze też dodać, że jak usunę tą podkładkę to rura sterowa wystaje nad mostek.
rr.png.5964ec8cd1a051c40a8e026b3425fde6.png

Napisano

Ta "podkładka" służy do regulacji wysokości, możesz ją włożyć pod mostek i wtedy kierownica będzie wyżej. Pozbyć się jej całkowicie nie możesz, chyba że utniesz rurę.

Podobno w karbonowym widelcu, musi taka być??? Ale skoro piszesz o gwiazdze, to nie karbon.  Faktycznie korek/kapsel czy jak to zwą, wygląda że jest mniejszy.
Kup nową gwiazdkę i powinno być dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...