Skocz do zawartości

[Kaseta] Wybór kasety 8 rzędowej 11-34

a4ry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym wymienić kasetę w grawelu, 8 rzędową na taką samą ale pojawiło się rozważanie. 

Może ktoś podpowie, pokieruje.

CS HG50-8 11-34 (11-13-15-18-21-24-28-34) - takie stopniowanie mam teraz

CS HG31-8 11-34 (11-13-15-17-20-23-26-34)

Druga dodatkowo czarna i wizualnie mi bardziej pasuje :). Pierwsza tylko srebrna.

W drugiej zastanawia przerwa pomiędzy 26-34- wydaje się sporo.

Którą wybrać? Ot taki problem człowiek 21 wieku.

Napisano

Czarna ósemkowa kaseta o wiele brzydziej się starzeje, ona jest czarna, bo nie ma żadnych powłok i będzie rdzewiała. Dodatkowo jest znacznie cięższa.

Do wyboru masz jeszcze HG41.

Zacznij od odpowiedzi na pytanie czy używasz wszystkich biegów. Bo czasem może warto coś zmienić i zyskać na stopniowaniu. Osobiście jak miałem 8rz to poszedłem w 11-28, bo najlżejsze biegi to mi były potrzebne tylko jak młodego w foteliku woziłem i musiałem się z nim wdrapywać pod górki. Jeśli zdecydujesz się spłaszczyć kasetę, zyskasz na stopniowaniu i wybór będzie wtedy oczywisty: HG51.

No i na koniec: zmieniasz kasetę - a co z łańcuchem?

• Mod Team
Napisano

Wziąłbym dolną, wolę mieć ciaśniejsze stopniowanie mniejszych koronek, ponieważ niekiedy jadąc pod wiatr, zmęczony, bardziej czuje jak mi pomoże zmiana biegu w dół lub w górę, niż to czy na podjeździe będę mógł sobie wybrać 26 lub 28. Po prostu szybciej dokręcę, żeby było miękko lub zwolnię i będę kręcić na 34.

Napisano
1 godzinę temu, cervandes napisał:

No i na koniec: zmieniasz kasetę - a co z łańcuchem?

Koncepcja jest bardziej szalona, kaseta to ostatni element. Wymyśliłem sobie na przód (teraz mam kwadrart) CLARIS FC-R2000 + BB-RS500 oczywiście łańcuch nowy do tego. Ale jak zrobię przód, łańcuch to szkoda zostawiać starą kasetę.

Myślałem nad 11-32 ale mam jedną górkę i jak w trakcie będę musiał zejść z roweru to ze wstydu się spalę :) . Dzisiaj wierzę, pomimo, że nie mam porównania, te dwa zęby ratują mnie  :) .

Pixon, przekonuje mnie to co napisałeś. 

Teraz jak sobie myślę to chyba nawet spróbować dla samego spróbowania, a jak się nie spodoba to kaseta nie kosztuje wielkiego majątku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...