a4ry Napisano 27 Maja 2020 Napisano 27 Maja 2020 Chciałbym wymienić kasetę w grawelu, 8 rzędową na taką samą ale pojawiło się rozważanie. Może ktoś podpowie, pokieruje. CS HG50-8 11-34 (11-13-15-18-21-24-28-34) - takie stopniowanie mam teraz CS HG31-8 11-34 (11-13-15-17-20-23-26-34) Druga dodatkowo czarna i wizualnie mi bardziej pasuje . Pierwsza tylko srebrna. W drugiej zastanawia przerwa pomiędzy 26-34- wydaje się sporo. Którą wybrać? Ot taki problem człowiek 21 wieku.
cervandes Napisano 27 Maja 2020 Napisano 27 Maja 2020 Czarna ósemkowa kaseta o wiele brzydziej się starzeje, ona jest czarna, bo nie ma żadnych powłok i będzie rdzewiała. Dodatkowo jest znacznie cięższa. Do wyboru masz jeszcze HG41. Zacznij od odpowiedzi na pytanie czy używasz wszystkich biegów. Bo czasem może warto coś zmienić i zyskać na stopniowaniu. Osobiście jak miałem 8rz to poszedłem w 11-28, bo najlżejsze biegi to mi były potrzebne tylko jak młodego w foteliku woziłem i musiałem się z nim wdrapywać pod górki. Jeśli zdecydujesz się spłaszczyć kasetę, zyskasz na stopniowaniu i wybór będzie wtedy oczywisty: HG51. No i na koniec: zmieniasz kasetę - a co z łańcuchem?
Mod Team Pixon Napisano 27 Maja 2020 Mod Team Napisano 27 Maja 2020 Wziąłbym dolną, wolę mieć ciaśniejsze stopniowanie mniejszych koronek, ponieważ niekiedy jadąc pod wiatr, zmęczony, bardziej czuje jak mi pomoże zmiana biegu w dół lub w górę, niż to czy na podjeździe będę mógł sobie wybrać 26 lub 28. Po prostu szybciej dokręcę, żeby było miękko lub zwolnię i będę kręcić na 34.
a4ry Napisano 27 Maja 2020 Autor Napisano 27 Maja 2020 1 godzinę temu, cervandes napisał: No i na koniec: zmieniasz kasetę - a co z łańcuchem? Koncepcja jest bardziej szalona, kaseta to ostatni element. Wymyśliłem sobie na przód (teraz mam kwadrart) CLARIS FC-R2000 + BB-RS500 oczywiście łańcuch nowy do tego. Ale jak zrobię przód, łańcuch to szkoda zostawiać starą kasetę. Myślałem nad 11-32 ale mam jedną górkę i jak w trakcie będę musiał zejść z roweru to ze wstydu się spalę . Dzisiaj wierzę, pomimo, że nie mam porównania, te dwa zęby ratują mnie . Pixon, przekonuje mnie to co napisałeś. Teraz jak sobie myślę to chyba nawet spróbować dla samego spróbowania, a jak się nie spodoba to kaseta nie kosztuje wielkiego majątku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.