melon89 Napisano 5 Maja 2020 Napisano 5 Maja 2020 Cześć. Przymieżam się z zamiarem kupna roweru do jazdy 75% szosa/25% teren. Śledząc forum pojawia się wiele opinii o uniwersalnych rowerach typu gravel. Do tejpory użytkuje MTB. Co byście polecili na dobry początek w kwocie do 3500zl? Wzrost 180cm waga ok 85kg. Dzięki za informacje.
some1 Napisano 5 Maja 2020 Napisano 5 Maja 2020 Boreasa 1 odradzam, ma bardzo nietypowy i ograniczony napęd (jednorzędowy, z kasetą 11-32). Brak w nim zupełnie przełożeń do jazdy pod górę. To już lepiej Romet Aspre 1. A poza tym kilka takich wątków już było niedawno, tam znajdziesz inne sugestie.
Kreick Napisano 5 Maja 2020 Napisano 5 Maja 2020 A od kiedy to napęd stanowi decydujący czynnik przy wyborze roweru? Co za problem wsadzić kasetę 11-42? Notabene 40T z przodu i 32T z tyłu pozwalają bez problemu jechać pod górę i myślę, że do 10-15% nachylenia da się radę. Ja jeżdżę na 40/34 i nie ma żadnych problemów z lokalnymi pagórkami.
some1 Napisano 5 Maja 2020 Napisano 5 Maja 2020 W rowerach szosowych/gravelowych znaczenie ma to duże, bo części są dogie i często niekompatybilne ze sobą. Większej kasety nie włożysz, bo zamontowana w Boreasie 1 przerzutka obsługuje maks 32. A jeśli wymieniasz przerzutkę, to i klamkomanetkę i robi się już z tego spory koszt. Sama klamkomanetka to jakieś 500 PLN, przerzutka, która obsłuży kasetę 11-42 250 PLN, kaseta kolejne ~200. To już lepiej od razu kupić inny rower. Zwłaszcza, że nawet większość rowerów szosowych oferuje dużo lżejsze przełożenia niż Boreas 1. Ten konkretny rower ma po prostu dziwny budżetowy napęd, którego nie można nazwać uniwersalnym. Szkoda kasy. Swoją drogą ciekawe jak ta oryginalna przerzutka radzi sobie w Romecie z napędęm jednorzędowym, bo chyba jest bez sprzęgła i na wybojach może zgubić łańcuch.
Kreick Napisano 5 Maja 2020 Napisano 5 Maja 2020 Ciekawe, bo wygląda na średnio/długi wózek, a faktycznie producent określa największą zebatkę na 32. Słabizna. Braku sprzęgła bym się nie czepiał, jeżdżę z napędem 1x9 na Sorze (R3000) i łańcucha nigdy nie zgubiłem jeszcze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.